{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Todoroviću i Radiću po 17 godina zatvora

F
29.4.2008. u 17:21
0
0
Todoroviću i Radiću po 17 godina zatvora
0
Todoroviću i Radiću po 17 godina zatvora
Mirko Todorović (1954.) i Miloš Radić (1959.) oglašeni su krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bratunca i osuđeni na po 17 godina zatvora.
Kako je utvrdilo Vijeće Suda Bosne i Hercegovine okrivljeni Todorović i Radić su u svojstvu pripadnika VRS-a 20. maja 1992. s još četiri pripadnika te vojske (kao saučesnici) sudjelovali u progonu bošnjačkog stanovništva na političkoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

Okrivljeni su spomenutog dana s još četvoricom vojnika VRS-a među kojima je bio i Novak Stjepanović sudjelovali u hapšenju 14 civila bošnjačke nacionalnosti koji su se skrivali u kamenolomu nedaleko od njihovog sela Borkovac kod Bratunca.

Prema izreci presude, grupu zarobljenika su potom poveli prema selu, a neko od pripadnika VRS-a je hicem iz vatrenog oružja usmrtio civila Mahu Alića, nakon čega su i ostali članovi grupe pristupili mučenju uhapšenih civila i oduzimanju njihovog novca i dragocjenosti.

Potom su, kako se u presudi navodi, civili odvedeni do obližnjeg potoka i postrojeni, nakon čega je hicima iz vatrenog oružja ubijeno sedam civila.

Tijela ubijenih su pokopana u masovnu grobnicu u blizini kuće porodice Sulejmanović, što je potvrđeno iskazima saslušanih svjedoka.

Sud smatra da je iskazima svjedoka odbrane, a i optužbe potvrđen činjenični supstrat optužnice i elementi bića krivičnog djela.

U kontekstu postojanja širokog sistematičnog napada i progona bošnjačkog stanovništva s područja Bratunca Sud je imao u vidu činjenice koje je Haški tribunal (ICTY) utvrdio u predmetima Kunarac, Krnojelac, Krajišnik i drugima.

Kako je u obrazloženju presude navedeno, činjenični opis potkrijepljen je svjedočenjima ljudi koji su preživjeli strijeljanje i koji su potvrdili identitet okrivljenih, prepoznajući ih kao komšije s kojima su išli u školu, radili i svakodnevno se susretali.

Sud je donio rješenje kojim se okrivljenima produžava pritvor do pravomoćnosti prvostepene presude, odnosno isteka izrečene sankcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: