BiH
0

Todorović: Nastavljen "haški linč"

FENA
Potpredsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da se nastavlja "haški linč" nad predsjednikom te stranke Vojislavom Šešeljom, koji već peti dan štrajkuje glađu u pritvorskoj jedinici Tribunala u Haagu.

Todorović je rekao da su se s liderom stranke čuli jučer u 18 sati, da je smršao šest kilograma i da ima problema s disanjem.

On je ocijenio da Tribunal i u ovoj prilici pokazuje da mu nije stalo do pravde i istine i da "dosljedno izvršava postavljeni zadatak Zapada i SAD-a da po svaku cijenu spriječi da istina o događajima u bivšoj Jugoslaviji dopre do javnosti".

Prema njegovim riječima, jedan od najspremnijih da tu istinu iznese je Šešelj i zato je učinjeno sve da u tome bude spriječen.

Predsjednik Komiteta za odbranu prava na život Šešelja Momčilo Babić rekao je da stanje lidera radikala poslije pet dana štrajka glađu i neuzimanja lijekova nikako ne može biti "stabilno", kao što to u Tribunalu tvrde.

Komitet je pozvao sve državne organe i institucije da se oglase i reaguju na ponašanje Tribunala prema Šešelju, javio je Tanjug.

Advokat Goran Petronijević je ocijenio da su svi zahtjevi Šešelja pravedni i da su po pravilima koje je Tribunal napisao. On je kontaktirao s nekim pritvorenicima u Haagu koji daju podršku Šešelju, uz najavu neke vrste solidarnosti s njim.

Etimolog Džon Piter Meher rekao je da se plaši da Šešelj može biti sljedeća žrtva Tribunala i da je voljan da ide u Haag i svjedoči u korist lidera radikala.

Šešeljevi zahtjevi upućeni Tribunalu su ukidanje restriktivnih mjera u pogledu posjete njegove supruge, registrovanje njegovih pravnih savjetnika, dobijanje dokumenata na papiru i na srpskom jeziku i ukidanje odluka o braniocu u pripravnosti.

Šešelj se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 24. februara 2003. godine, a početak suđenja je najavljen za 27. novembar.