BiH
0

Todorović i Radić: Zadatak za Civilnu zaštitu

BIRN Justice Report
Dvojica svjedoka Tužilaštva na suđenju za ratne zločine počinjene u Bratuncu 1992. godine, pred Sudom BiH su ispričali kako su učestvovali u sakupljanju tijela ubijenih u selu Borkovac nakon masakra za koji su optuženi Mirko Todorović i Miloš Radić.

Svjedok Radoje Živković je ispričao kako je početkom rata raspoređen u Civilnu zaštitu koja je djelovala u sklopu komunalnog preduzeća iz Bratunca. U maju im je dodijeljen “zadatak” da “kupe mrtvu stoku i stanovnike, svih nacionalnosti, po okolnim selima”.

“Taj dan, kada smo išli u Borkovac, dočekao nas je srpski vojnik kojem je lice bilo prekriveno kapom. Rekao je da u potoku ima jedanaest tijela. Našli smo sedam ili osam. Među njima su bile i dvije žene”, prisjetio se svjedok, dodavši da su potom tijela pokupili u crne vreće i “pobacali” na prikolicu traktora kojim je upravljao Dane Lončarević.

“Nedaleko odatle su i sahranjeni. Rovokopač je napravio raku i Dane ih je istresao kao drva”, objasnio je svjedok.

Tužilaštvo dvojicu optuženih tereti da su, sa još četiri pripadnika srpske vojske, 20. maja 1992. godine u selu Borkovac kraj Bratunca napali i strijeljali grupu od četrnaest civila Bošnjaka. Prema kazivanjima dosadašnjih svjedoka, šestero ljudi je preživjelo strijeljanje.

Kao svjedok Tužilaštva iskaz je dao i Dane Lončarević, potvrdivši da je tokom 1992. godine bio raspoređen na “sanaciju grada Bratunca”.

Lončarević je rekao kako je “po naređenju Dragana Mirkovića, šefa komunalnog preduzeća”, otišao u Borkovac da bi prevezao šest vreća u kojima su bila tijela.

“Dragan je rekao: ‘Istovari ih – i na svoj posao’, što sam i uradio”, objasnio je Lončarević.

Naredno ročište zakazano je za 3. decembar 2007. godine.