|

Todorović i Radić: Zadatak za Civilnu zaštitu

Todorović i Radić: Zadatak za Civilnu zaštitu
0
B
BIRN Justice Report
19.11.2007. u 14:09
0
komentara
0

dijeljenja
Todorović i Radić: Zadatak za Civilnu zaštitu
Dvojica svjedoka Tužilaštva na suđenju za ratne zločine počinjene u Bratuncu 1992. godine, pred Sudom BiH su ispričali kako su učestvovali u sakupljanju tijela ubijenih u selu Borkovac nakon masakra za koji su optuženi Mirko Todorović i Miloš Radić.
Svjedok Radoje Živković je ispričao kako je početkom rata raspoređen u Civilnu zaštitu koja je djelovala u sklopu komunalnog preduzeća iz Bratunca. U maju im je dodijeljen “zadatak” da “kupe mrtvu stoku i stanovnike, svih nacionalnosti, po okolnim selima”.

“Taj dan, kada smo išli u Borkovac, dočekao nas je srpski vojnik kojem je lice bilo prekriveno kapom. Rekao je da u potoku ima jedanaest tijela. Našli smo sedam ili osam. Među njima su bile i dvije žene”, prisjetio se svjedok, dodavši da su potom tijela pokupili u crne vreće i “pobacali” na prikolicu traktora kojim je upravljao Dane Lončarević.

“Nedaleko odatle su i sahranjeni. Rovokopač je napravio raku i Dane ih je istresao kao drva”, objasnio je svjedok.

Tužilaštvo dvojicu optuženih tereti da su, sa još četiri pripadnika srpske vojske, 20. maja 1992. godine u selu Borkovac kraj Bratunca napali i strijeljali grupu od četrnaest civila Bošnjaka. Prema kazivanjima dosadašnjih svjedoka, šestero ljudi je preživjelo strijeljanje.

Kao svjedok Tužilaštva iskaz je dao i Dane Lončarević, potvrdivši da je tokom 1992. godine bio raspoređen na “sanaciju grada Bratunca”.

Lončarević je rekao kako je “po naređenju Dragana Mirkovića, šefa komunalnog preduzeća”, otišao u Borkovac da bi prevezao šest vreća u kojima su bila tijela.

“Dragan je rekao: ‘Istovari ih – i na svoj posao’, što sam i uradio”, objasnio je Lončarević.

Naredno ročište zakazano je za 3. decembar 2007. godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.