BiH
0

Todorović i Radić: Uvodne riječi Tužilaštva i Odbrana

Klix.ba
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva i Odbrana, pred Sudom BiH počelo je suđenje Mirku Todoroviću i Milošu Radiću, optuženima za učestvovanje u napadu, mučenju i ubistvima četrnaest civila u naselju Borkovac u Bratuncu, 20. maja 1992. godine.

Tužilaštvo je u uvodnoj riječi istaklo da namjerava utvrditi kako su, počevši od aprila i maja 1992. godine, “naoružane formacije sastavljene od lokalnih Srba” napale i razorile više naseljenih mjesta u Bratuncu, čime je pokrenuta “zloglasna kampanja etničkog čišćenja”.

“Tužilaštvo će nastojati dokazati da ni ovo ubistvo grupe Bošnjaka u naselju Borkovac nije bilo izuzetak, već jedan od zločina koji su se sistematski dešavali u cijeloj Istočnoj Bosni”, naglasio je tužilac Adnan Gulamović.

Gulamović je također rekao da “širok i sistematičan napad u Bratuncu potvrđuje i presuda Tribunala u Haagu protiv Miroslava Deronjića” (osuđen na 10 godina zatvora za zločine u selu Glogova), dok napade u susjednim općinama i cijeloj Istočnoj Bosni potvrđuju presude Draganu Nikoliću (20 godina zatvora za zločine u Vlasenici), Dragoljubu Kunarcu (28 godina zatvora za zločine u Foči) i Mitru Vasiljeviću (15 godina zatvora za zločine u Višegradu).

“Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati saslušanjem svjedoka koji su kritičnog dana pukim slučajem preživjeli strijeljanje, a koji su pristali da se suoče sa optuženima i identifikuju ih kao osobe koje su ih 20. maja uhapsile”, rekao je Gulamović.

Branilac prvooptuženog Todorovića je kazao da namjerava dokazati kako njegov branjenik nikada nije pokazivao “agresivno i diskriminatorsko ponašanje”, te da je to porodičan čovjek koji ni danas nije sposoban shvatiti minule događaje.

“Odbrana će se suprotstaviti Tužilaštvu relevantnim činjenicama i dokazima”, rekao je advokat Hamdo Kulenović.

Advokat Miloša Radića ističe da “u cijelosti osporava navode optužnice”, ali ne osporava činjenicu da je optuženi bio prisutan na mjestu događaja u vrijeme kada su civili ubijeni.

“Tamo je bio protiv svoje volje. Bio je prisiljen oružjem da prisustvuje ovom nedjelu. Samo prisustvo ne znači da je počinio krivično djelo”, rekao je Stanko Petrović.

Petrović je dodao da se presuda Miroslavu Deronjiću ne može koristiti za utvrđivanje “bilo kakvih činjenica”, jer je ona “posljedica nagodbe između Haškog tužilaštva i optuženog”.

“Nijedna činjenica nije utvrđena tom presudom, utvrđena je samo visina njegove kazne”, rekao je Petrović.

Obojica optuženih, koji su do sada odbijali dolaziti u sudnicu, pojavili su se na ročištu. Branioci su istakli da su obojica prebačeni iz pritvora u Kazneno-popravnom zadovu Kula, Istočno Sarajevo, u pritvorsku jedinicu u Mostaru.

Prvi svjedoci Tužilaštva bit će saslušani 8. oktobra 2007. godine.