BiH
0

Todorović i Radić: Prvi svjedoci Odbrana

Sarajevo-x.com/BIRN
Saslušanjem Živojina Milovčevića i Miladina Jovanovića počeo je dokazni postupak Odbranâ na suđenju Mirku Todoroviću i Milošu Radiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti. Ove svjedoke pozvala je Odbrana Mirka Todorovića.

Državno tužilaštvo smatra da su Mirko Todorović i Miloš Radić, zajedno sa još četiri vojnika, 20. maja 1992. godine napali grupu od 14 civila koji su se skrivali nedaleko od sela Borkovac, općina Bratunac. Nakon što su neke od zarobljenika mučili, pretukli i opljačkali, odveli su ih do padine iznad obližnjeg potoka, gdje su ih strijeljali.

Svjedok Živojin Milovčević izjavio je da Todorovića poznaje preko 30 godina.

“Mirko je svraćao kod mene u kafanu, a ja kod njega u piljaru”, rekao je, opisujući prvooptuženog kao “vrijednog i dobrog čovjeka”.

“O Mirku loše može pričati samo onaj ko ima zle namjere. Ja ga znam samo u dobrom svjetlu”, rekao je svjedok, uz tvrdnju da je Todorović nakon rata normalno komunicirao i družio se sa komšijama Bošnjacima.

Milovčević je rekao kako su vojno sposobni Srbi u Bratuncu 1992. godine dobijali pozive za mobilizaciju, pa “pretpostavlja” da je tako bilo i sa Todorovićem.

Rekavši da o strijeljanju u selu Borkovac ne zna ništa, svjedok je dodao kako je “od naroda čuo da se Mirko navodno tu našao, ali da nije pravio nikakva zlodjela”.

Za drugooptuženog je takođe čuo “da je u Borkovac otjeran dok je kopao kukuruz”.

“Cijeli Bratunac se čudi otkud taj čovjek ovdje”, rekao je svjedok za Miloša Radića.

Miladin Jovanović, drugi svjedok Odbrane, izjavio je da od djetinjstva poznaje obojicu optuženih. O njihovom ratnom angažmanu nije znao ništa, samo pretpostavlja da su i oni bili negdje raspoređeni, “kao i svi”. Jovanović je rekao da je čuo da su se desila ubistva u Borkovcu, ali da ne zna nikakve detalje o tom događaju.

Na pitanja advokata da opiše karakter drugooptuženog, Jovanović je rekao: “Kod nas za takve kao što je on kažu – k’o ovca.” Nakon dodatnog pitanja tužioca svjedok je pojasnio da to znači “miran, čestit i povučen čovjek”.

Suđenje će se nastaviti 21. januara 2008. saslušanjem još pet svjedoka Odbrana Mirka Todorovića.