BiH
0

Todorović i Radić: Određen datum početka suđenja

BIRN Justice Report
Suđenje Mirku Todoroviću i Milošu Radiću počet će 1. oktobra i, prema prvim procjenama Sudskog vijeća, moglo bi trajati ukupno 22 dana.

Todorović i Radić, bivši pripadnici tadašnje vojske Srpske Republike BiH, optuženi su za zločin protiv čovječnosti počinjen nad Bošnjacima u Bratuncu. U optužnici se navodi da su njih dvojica, “zajedno sa drugim vojnicima”, u maju 1992. godine u selu Borkovac kraj Bratunca napali grupu od četrnaest civila Bošnjaka, koje su, nakon maltretiranja i pljačkanja, strijeljali.

Tužilac Ibro Bulić je najavio da će u osam dana dokaznog postupka saslušati 14 svjedoka, dva vještaka forenzičara, te uložiti materijalne dokaze.

Odbrane nisu bile spremne iznijeti svoj plan na statusnoj konferenciji, ali je naglašeno da će se tokom dokaznog postupka oslanjati na svjedoke koji će pružiti alibije njihovim branjenicima.

Hamdo Kulenović, Todorovićev branilac, rekao je da “na spisku ima oko 15 potencijalnih svjedoka”, ali da se “u ovoj fazi ne može konačno izjasniti”. Stanko Petrović, branilac Miloša Radića, kazao je da planira pozvati “maksimalno deset svjedoka”, te da trenutno nema materijalnih dokaza. Obojica su tražila da Sud imenuje dodatne branioce.

Todorović i Radić su odbili doći na statusnu konferenciju, uz obrazloženje da štrajkuju glađu zajedno sa ostalim optuženima za ratne zločine pred Sudom BiH, koji na ovaj način pokušavaju postići cilj da im se sudi prema Krivičnom zakonu SFRJ, a ne Krivičnom zakonu BiH, koji predviđa znatno strožije kazne.