O otvaranju pregovora
141

Toby Vogel: Odluka Vijeća EU je geopolitička, zemlja je u gorem stanju nego prije deset godina

S. M.
Toby Vogel (Foto: RSE)
Toby Vogel (Foto: RSE)
Toby Vogel iz Inicijative iz Vijeća za politiku demokratizacije, organizacije sa sjedištem u Berlinu rekao je da je odluka Evropskog vijeća da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom suštinski geopolitički potez.

Govoreći za Radio Slobodna Evropa rekao je da je odluka Evropskog vijeća "problematični presedan".

"Ne bih previše naglašavao važnost ovog koraka. Ovo je u suštini politička deklaracija lidera država članica EU, da jednog dana žele da vide BiH u svom 'klubu'. To ne predstavlja ništa više, ali i ništa manje od toga. Ipak, činjenica da je ovo omogućeno nakon što je više puta naglašeno da 14 prioriteta koji su izlistani 2019. godine moraju biti ispunjeni, ali da ih BiH nije ispunila, jeste uznemirujuća", rekao je Vogel.

Istakao je da ovo sugeriše da ako izdržiš dovoljno dugo druga strana će jednostavno odustati od tih uslova.

Na pitanje kako komentarišete izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da je BiH u jednoj godini ostvarila veći napredak nego u posljednjih deset Vogel je kazao da je to tipično preuveličavanje Komisije.

"Postoje različiti načini na koje možete mjeriti napredovanje, ali usvajanje dva zakona, koji u suštini nisu toliko ključni, nije baš veliki napredak. Zemlja je danas u gorem stanju nego što je bila prije 10 godina, nego prije 15 godina. Politika je postala još više polarizovana, oligarhija i partokratija na svim stranama je još više ukorijenjana, tako da ja jednostavno ne vidim u čemu se ogleda taj navodni napredak", kazao je Vogel.

U nastavku je rekao da HDZ-u i SNSD neće biti problem da torpediraju proces i bilo kakav napredak, ukoliko ocijene da im je to u interesu.

"Glavni cilj HDZ-a BiH je da dodatno zacementiraju etničku politiku koja je dio ustavnog poretka zemlje, i kreiranje de facto trećeg entiteta", rekao je Vogel.