Negativa(c) dana
0

To rade, to rade cicije iz vlade

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Mladost koja ima ovakvu zemlju mora brinuti za svoju budućnost. Današnjim vremenima prilagođena socijalistička krilatica pravi je odraz stanja u ovoj napaćenoj zemlji i odnosa institucija prema mladim ljudima, koji danas najviše trpe posljedice sistema u kojem žive. Nemaju posla, perspektive, obrazovanje je ispod rudara i nema naznaka da će se to promijeniti.

A kako bi i bilo kada je vlast u izbornoj godini, kada redovno obećavaju kule i gradove, zlatne kašike i šta sve ne, za podršku i razvoj mladih ljudi izdvojila u prosjeku po 2 KM. Dobro ste pročitali, čitave d-v-i-j-e konvertibilne marke. Svaka im čast na takvoj podršci i da smo zlobni kao što nismo, poželjeli bismo da im se djeca razvijaju uz dvije marke godišnje.

Vlasti u 2010. izdvojile 2 KM po glavi mladog čovjeka Istraživanje Udruženja KULT pokazalo je da su vlasti tokom četiri godine izdvojile 14 miliona KM za potrebe mladih ljudi. Ne treba sumnjati da je takav odnos utjecao na poraznu činjenicu da čak 64 posto mladića i djevojaka želi napustiti BiH zauvijek ili na duži vremenski period.

Zakonska regulativa postoji u oba entiteta, predviđa primjenljiva i konkretna rješenja, ali izvršnim vlastima nije dovoljna za konkretnije poteze. Tako samo 43 posto opština u BiH ima strategiju prema mladima, iako ih zakoni obavezuju na takvo nešto.

Ovi podaci pokazuju zaista nevjerovatnu nebrigu prema onima koji bi sutra trebali predstavljati temelj naše zemlje, a koji nažalost jedino gledaju kako da daju petama vjetra i negdje drugdje sebi i svojim potomcima obezbijede egzistenciju, kao što su domaći činovnici obezbijedili svojim.