{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tišina i tuga na premijeri filma "A bili su samo djeca"

9.5.2012. u 21:42
511
Tišina i tuga na premijeri filma "A bili su samo djeca"
511
Dokumentarni film Avde Huseinovića "A bili su samo djeca" premijerno je prikazan večeras u Domu mladih u Sarajevu.
Film obuhvata ispovijesti i priče roditelja djece ubijene tokom opsade Sarajeva, podsjeća na prekinuto djetinjstvo i donosi ratne snimke kao svjedočanstvo o stradanju najmladjih Sarajlija. Tuga i mučna tišina su se osjetile u zraku u prepunoj sali Doma mladih, a film je kod prisutnih izazvao jake emocije i mnogi nisu mogli zadržati suze. U publici je bilo i roditelja ubijene djece...

Avdo Huseinović je autor i scenarista filma, a producent je Omer Edo Hadrović i to je njihov peti dokumentarni film. Film "A bili su samo djeca" radili su u povodu obilježavanja 20. godišnjice od opsade Sarajeva i posvetili su ga ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Autor Huseinović je kazao kako mu je istraživanje i rad na ovom ostvarenju bilo najteže i najemotivnije iskustvo. "Mislio sam da nakon filma 'Daleko je Tuzla', koji je ustvari priča o Srebrenici, ne postoji teža tematika. Kad vam neko danas kaže da je u Sarajevu ubijeno 1.600 djece, to je samo brojka i ništa više. Opisivao sam ljudima da bi najbolje bilo staviti 1.600 djece na igralište pa da se vidi obim te tragedije. Ubijena su djeca različitih uzrasta, od beba sa dva dana pa do osamnaeste godine. Definitvno je to najteži film koji sam snimio. Možda bi neki zamjenski naziv za film mogao biti - Ovo je najteži film na svijetu", rekao je Huseinović, podsjetivši da nijedan zločinac nije odgovarao za ubistvo ove djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: