BiH
0

Tirana: Silajdžić se susreo s albanskim predsjednikom Topijem

FENA
Prvog dana posjete Republici Albaniji predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić susreo se s albanskim predsjednikom Bamirom Topijem.

Nakon svečanog dočeka u predsjedničkoj palati u Tirani, intoniranja himni i smotre počasne jedinice, Silajdžić i Topi su se kratko zadržali u razgovoru iza zatvorenih vrata a zatim je održan bilateralni sastanak bh. i albanske delegacije.

U bh. delegaciji su, pored predsjedavajućeg Silajdžića, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović, savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Nina Sajić i diplomatski savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ambasador Nerkez Arifhodžić.

Silajdžić je izrazio zadovoljstvo što je u Albaniji te kazao kako se nada da će ova posjeta dati novu dimenziju odnosima između dvije države. Rekao je da je optimista kada je riječ o budućnosti BiH, ali i Albanije i svih zemalja u regionu.

Istakao je da EU i NATO pružaju priliku zemljama u regionu da rade i žive u miru i stabilnosti te izrazio uvjerenje da će reforme koje BiH i zemlje regiona provode kako bi se pridružile Evropskoj uniji pomoći bržem razvoju svih država u regionu.

"NATO nam pruža dodatnu garanciju mira koji nam je svima potreban", kazao je Silajdžić. Podsjetio je da je BiH 16. juna u Luksemburgu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te dodao da se nakon potpisivanja BiH nalazi na novoj etapi puta ka EU.

Predsjedavajući je tokom susreta kazao da BiH ima namjeru da ponovo otvori ambasadu u Tirani ali da će dok se to ne desi raditi počasni konzulat.

"Razmjena između BiH i Albanije je sada skromna ali treba raditi na tome da se poveća regionalna saradnja", istakao je Silajdžić te istakao da će se u budućnosti unaprijediti bilateralni i multilateralni odnosi između dvije države.

Topi je posjetu predsjedavajućeg Silajdžića i delegacije BiH okarakterizirao kao "prvom u nizu koja će unaprijediti dobre odnose između dvije zemlje i potvrditi zajedničku evropsku budućnost BiH i Albanije."

Iskazao je želju da se učvrsti međunarodna komunikacija između BiH i Albanije te da se razmjenjuje kultura ali i da se unaprijedi ekonomska saradnja.

"Naš region osim sigurnosnog aspekta mora biti i mjesto gdje ljudi investiraju", kazao je predsjednik Topi i dodao da građani obje države žele da budu slobodni građani Evrope te da je cilj Albanije bolja budućnost balkanskog regiona, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.