BiH
49

Tinjak za Klix.ba: U maju možemo očekivati potpisivanje prilagođenog SSP-a

Piše: S. H.
Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH o SSP-u
Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH o SSP-u
Nakon jučerašnje runde pregovora između Evropske komisije i pregovaračkog tima BiH o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) stavovi su značajno približeni, tako da se u maju može očekivati i zvanično potpisivanje prilagođenog SSP-a, potvrdio je to za Klix.ba Hamdo Tinjak, šef bh. pregovaračkog tima.

"Stavove smo prilično približili, tako da već u maju možemo očekivati parafiranje sporazuma, ukoliko naravno svi stavovi budu podržani. Mi smo završili taj tehnički dio, ali je potrebno u narednom periodu donijeti neke političke odluke, što zavisi od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Evropske komisije", kazao je Tinjak.

Dogovor o prilagođavanju SSP-a jedan je od najvažnijih uvjeta da bi aplikacija naše zemlje za članstvo u EU bila kredibilna i prihvaćena.

U odnosu na prethodne runde pregovora ni Evropska komisija nije na početnim stavovima, ali definitivno neće prihvatiti sve zahtjeve bh. delegacije. BiH je tražila fazno prilagođavanje SSP-a, koja podrazumijeva da će naša zemlja u narednih pet godina postepeno davati carinske ustupke zemljama EU-a, sve do potpune realizacije. Ipak, Evropska komisija vjerovatno neće pristati na dužinu trajanja faznog prilagođavanja, što će se dodatno morati definisati.

Delegacija BiH svojim zahtjevima želi maksimalno zaštititi domaće poljoprivredne proizvođače, jer bi usljed velikog uvoza robe iz EU domaći proizvođači mogli pretrpjeti veliku štetu.