Europarlamentarka
0

Tineke Strik uoči rasprave u Evropskom parlamentu: Krajnje je vrijeme da se Dodik sankcioniše

V. K.
Tineke Strik (Foto: D. S./Klix.ba)
Tineke Strik (Foto: D. S./Klix.ba)
Tokom današnje sjednice Evropskog parlamenta, europarlamentarci bi trebali raspravljati i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Uoči rasprave, o stanju u BiH, govorila je predstavnica Zelenih Tineke Strik.
Nizozemska političarka nedavno je također posjetila Sarajevo kako bi se uvjerila u trenutnu situaciju i blokade državnih institucija koje su na snazi. Između ostalog, Strik je u saradnji s njemačkim europarlamentarcem Dietmarom Kösterom tada izjavila kako Evropska unija mora postići konsenzus i sankcionisati Milorada Dodika.

Nekoliko sati prije početka današnje rasprave u Evropskom parlamentu o BiH, Tineke Strik ponovno se osvrnula na stanje u BiH te je zajedno s kolegama iz Grupe Zelenih u Evropskom parlamentu poručila kako je krajnje vrijeme da EU preuzme vodstvo u pronalaženju političkog rješenja za krizu u BiH.

"EU i njene države članice imaju odgovornost da garantuju Dejtonski mirovni sporazum i da osiguraju sigurnost kao i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Situacija u BiH predstavlja najtežu krizu još od devedesetih godina. EU se mora čvrsto suprotstaviti secesionističkim akcijama Milorada Dodika i drugih te podržati trajno rješenje trenutne krize, ali isto tako i rješenje koje neće produbiti i učvrstiti etničke podjele", rekla je Strik.

Strik je također naglasila kako EU mora uvesti ciljane sankcije protiv Dodika.

"EU i njene države članice trebale bi uvesti ciljane sankcije protiv Dodika i drugih koji žele narušiti teritorijalni integritet Bosne. EU ne bi trebala činiti nikakve ustupke prema etnonacionalističkim liderima koji snose odgovornost za krizu. O miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu se ne može pregovarati i Evropska unija i njene članice moraju ispuniti svoju odgovornost prema svim građanima BiH, ali i cijele regije", zaključila je nizozemska političarka Tineke Strik.

Podsjetimo, Evropski parlament će večeras održati raspravu o stanju u BiH, a prije nekoliko dana u opisu rasprave je navedeno kako Dodikove najave i djelovanja vode prema novom sukobu.

"Separatističko rukovodstvo Republike Srpske sada prijeti povlačenjem iz ključnih državnih institucija kao što su Oružane snage BiH, Uprava za indirektno oporezivanje i VSTV, što izaziva bojazan da bi moglo doći do daljnje podjele u državi i novih sukoba", stoji na stranici Evropskog parlamenta.