U posjeti Sarajevu
146

Tineke Strik: OHR treba nametnuti zakon o državnoj imovini, Mađarska je trojanski konj u EU

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članica Evropskog parlamenta iz Nizozemske Tineke Strik održala je konferenciju za novinare prilikom posjete našoj zemlji kako bi podržala napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Kako je na početku obraćanja kazala, ovo je njena četvrta posjeta Sarajevu.

"Želim da vidim kakav je trenutni status kada je u pitanju razvoj. EU je donijela odluku da počne pregovore o članstvu u EU, ja naravno pozdravljam tu odluku, sada je vrijeme da počnemo da koristimo pristup kojo je osnovan na zaslugama", kazala je Strik.

Presjek stanja

Dodala je da je svima jasno da je odluka rezultat geopolitičkih događanja u Evropi.

"Sada je vrijeme da se pozabavimo pristupom koji je zasnovan na zaslugama. Tu sam da napravimo presjek stanja u kojem bismo smjeru trebali krenuti", kazala je Strik.

Istakla je da se ne može reći da do sada nisu napravljeni određeni koraci, ali treba početi ozbiljan rad.

"Na osnovu izvještaja Komisije vidimo da ima konstantnih ukorijenjenih problema koje treba prevazići. Nastojat ću da ubijedim Komisiju da BiH treba ispuniti ključne prioritete da bi se krenulo naprijed", istakla je Strik.

Zatim je kazala EU trebaju pouzdani partneri, navodeći situaciju sa Mađarskom.

"Vodi se trojanski rat i više nam ne trebaju trojanski konji i ratovi i vrijeme je da se to zaustavi", navela je.

Kazala je da vidi dva problema, jedan se odnosi na korupciju, a drugi na demokratizaciju.

"Korupcija, koja je sveprisutna i klijentelizam koji je prisutan u svim porama društva. Drugi problem koji vidim je demokratizacija", navela je i dodala da podjele i separacije ljudi moraju biti iskorijenjene.

Strik: U BiH postoje dva problema (Foto: I. Š./Klix.ba)
Strik: U BiH postoje dva problema (Foto: I. Š./Klix.ba)

Problem koji je povezan s tim je što se sve rješava po nacionalnom ključu, navodi.

"Naravno, u takvom etno-okruženju dolazi do blokada odluka u skupštini što BiH čini specifičnom zemljom kandidatom koja se ne pomjera od tog statusa", kazala je.

RS u suprotnom smjeru

Navela je i instituciju OHR-a koju BiH ima, a u sklopu koje visoki predstavnik ima pravo da nametne određene odluke, oko kojih se političari ne mogu dogovoriti.

"I entitet RS u tom kontekstu ide u jednom suprotnom smjeru i njen lider Dodik koji ima određene nacrte zakona o, na primjer kleveti i LGBT zajednici… sve je to u suprotnosti s EU zakonima", istakla je Strik.

Osvrnula se i na ponašanje Milorada Dodika, koje je nazvala problematičnim.

Kazala je da ne poštuje instituciju OHR-a i da donosi zakone koji podrivaju institucije, poput Ustavnog suda.

"Njegove uvrede treba rješavati ozbiljno", istakla je i dodala da nekažnjavanje predstavlja podsticaj.

Istakla je da etnoretorika Milorada Dodika nije u interesu građana te je koristi zbog svojih finansijskih interesa.

"Opsjednut je zakonom o imovini, želi da postane vlasnikom imovine. Tu dolazimo do pitanja zakona o državnoj imovini. OHR više ne treba čekati da nametne zakon o državnoj imovini. Imamo kontroverzu sa kompanijom Adriatic Metals koja se bavi iskopavanjem ruda. Dobili su dozvole, a da građani nisu bili upitani i to dovodi do gubitka povjereja građana ko može raspolagati našom imovinom", naglasila je.

EU prati dešavanja

Na kraju je kazala da je današnja posjeta bila i informativna te je razgovarala s predstavnicima nevladinih organizacija.

Dodala je da ona i njene kolege budnim okom prate ono što se dešava u BiH.

Odgovarajući na pitanje o odnosima premijera Mađarske Viktora i Milorada Dodika kazala je da je ne čudi da je Orban primio orden.

"Nije čudo jer je on taj koji usporava i blokira EU ka uvođenju sankcija Dodiku i Rusiji. On kod njih ima zasluge zbog toga", naglasila je.

Također je kazala da joj je drago da su američke sankcije efektivne te je stava da bi pojedinačno zemlje članice trebale istupiti i podržavati te sankcije, ali i kreirati konzorcij koji će uvesti sankcije.

"Pohvalila bih Njemačku i pozvala još više zemalja da joj se pridruže", zaključila je.