U raznim područjima
198

TIKA za 24 godine pomogla u realizaciji 900 projekata u BiH

M. N.
S otvorenja Klinike za heatologiju KCUS-a (Foto: D. S./Klix.ba)
S otvorenja Klinike za heatologiju KCUS-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Turska agencija za obnovu i razvoj (TIKA) objavila je podatak da je u protekle 24 godine pomogla BiH i njenom narodu u realizaciji 900 projekata.
Kako navodi Daily Sabah, TIKA je pomogla u razvoju BiH nakon devastirajućeg rata, porodicama da budu samoodržive i doprinijela poboljšanju različitih javnih usluga ove balkanske države.

"Počevši operacije odmah nakon rata, TIKA je bila nosilac stotina projekata tokom proteklih godina, koji su pomogli zemlji u različitim područjima, od očuvanja kulturne baštine do poboljšanja zdravlja i javnih usluga. Kako bi pomogla u jačanju obrazovanja, TIKA je pokrenula projekte u kojima su bosanske škole obnovljene najsavremenijom tehnologijom i infrastrukturom. Agencija je također vodila programe razmjene između dviju država, koji su ojačali uposlenika bosanskih škola", navodi Daily Sabah.

Napominju kako je TIKA još uvijek uključena u obrazovanje BiH od vrtića do fakulteta i nastavljaju dijeliti svoje iskustvo s nama.

Ističu kako su preuzeli odgovornost za renoviranje Centra za kulturu Trebinje koji je postao jedan od najmodernijih centara u regionu, ali i da su pomogli raseljenim porodicama da se vrate u svoja rodna mjesta koja su napustili tokom konflikta i postanu samoodrživi.

"Programom podrške sigurnosti hrane i života, koji je pokrenut 2017. godine, TIKA je pomogla više od 1.000 porodica opskrbivši ih poljoprivrednom opremom i obukom za različite poljoprivredne i uzgojne metode. Agencija ima za cilj da pomogne još 550 porodica u 2020. godini kroz projekte u mljekarskom i pčelarskom sektoru", kazali su.

Daily Sabah naglašava kako je TIKA doprinijela i osnivanju Centra za stručno osposobljavanje Gradačac u 2018. godini, modernizirala bolnice širom zemlje najsavremenijom opremom i ponudila obuku medicinskom osoblju. Također, nadgledali su izgradnju i obnovu nekoliko klinika uključujući i Kliniku za hematologiju KCUS-a i ambulante u Krševcu (Kakanj).

TIKA je osnovana 1992. godine i djeluje u 50 zemalja svijeta. Njena svrha je pomoć zemljama u razvoju i tu pomoć je osigurala u 140 država svijeta.