BiH
0

TIKA finansira završne radove na banjalučkoj Ferhadiji

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić potvrdio je danas da će Turska agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) finansirati preostale radove na obnovi banjalučke džamije Ferhadije te da se uskoro očekuje i dozvola banjalučkih vlasti za izgradnju medrese u Banjoj Luci.

Nakon posjete predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine RS-a, Igora Radojičića i Ramiza Salkića, te obilska džamije Ferhadije, čija obnova se privodi kraju, efendija Čamdžić je podsjetio da je nedavno održan sastanak predsjednika parlameta RS-a s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem te da je i tada razgovarano o izgradnji medrese, na kojoj, zbog potrebe školovanja vjerskog kadra u Banjoj Luci, insistira banjalučko Muftijstvo.

Tim više, jer svoje školske objekte već ima Katolička crkva, a najavljuje se i otvaranje nekoliko pravoslavnih gimnazija u RS-u, a Čamdžić ukazuje da su dobili podršku od Radojičića da Banja Luka dobije i medresu.

Banjalučki muftija pozdravlja predložene izmjene Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS-u, kojima bi trebalo da se vrate neke nadležnost vjerskim zajednicama, koje su nedavno usvojenim zakonom prenesene na lokalne zajednice, a očekuje i da se bar jedan Bošnjak zaposli i u Sekretarijat za vjere i tako koordinira saradnju Vlade RS-a s Islamskom zajednicom.

Muftija Čamdžić danas je uručio i zahvalicu Radojičiću za pomoć u ponovnom otvaranju Ferhat-pašine biblioteke.

Sve boljim ocijenio je i položaj Bošnjaka u Banjoj Luci, ali ostaje problem svih da se osiguraju uvjeti za veće zapošljavanje.

Predsjednik parlamenta RS-a podsjeća da je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović prvi poglavar Islamske zajednice koji je bio u Narodnoj skupštini te da su imali odličan sastanak i uvjeren je da će nastaviti još bolju saradnju o mnogim pitanjima.

"Obaveza je vlasti RS-a da ima dobru saradnju s vjerskim zajednicama i da omogući normalan život svih građana bez obzira na nacionalnost i vjeru te podstiču normalan, komšijski život, koji je na ovim prostorima trajao i unazad godinama", kazao je Radojičić i dodao da treba podsticati ono što je dobro u tradiciji naroda na ovim prostorima.

Navodi i da je vlast u RS-u u proteklim godinama pomagla rad svih konfesija, te da je u protekle tri godine pola miliona maraka izdvojno za sve vjerske zajednice, uključujući i sredstva za Ferhadiju, čijom obnovom će, kako kaže, Banja Luka, dobiti istorijski spomenik koji je dio njene istorijske baštine unuzad nekoliko stotina godina, a vjernici islamske vjeroispovjesti imat će svoj glavni objekt u Banjoj Luci.

Radojičić je potvrdio i da je podnesen zahtjev za izgradnju medrese u Banjoj Luci i da je u toku uvid u regionalni plan za područje na kojem će se graditi taj objekt.