BiH
112

Tijelo uginule lavice na obdukciji, zoološki vrtovi iz Evrope nude pomoć

Piše: J. H.
Tijelo sedmogodišnje lavice, koja je jučer uginula u zoološkom vrtu Pionirska dolina, nalazi se na Odjelu patologije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, gdje se vrši obdukcija.

Kako su za portal Klix.ba kazali na Veterinarskom fakultetu, uzroci uginuća lavice, koja je prije dvadesetak dana stigla iz Bugarske, još uvijek su nepoznati, a preliminarni rezultati očekuju se početkom naredne sedmice, nakon što budu urađene dodatne analize.

Dok traje obdukcija, Pionirskoj dolini ponuđena je pomoć nekoliko zooloških vrtova iz Evrope.

"Nakon tužne vijesti o uginuću lavice, jučer je nekoliko zooloških vrtova iz Evrope iskazalo svoj stav da su spremni ponuditi novu lavicu, međutim, nijedan konkretan dogovor u ovom trenutku nemamo", kazala je za naš portal Aldijana Hamza, stručna saradnica za informisanje KJKP Park.

Podsjetimo, sedmogodišnja lavica i trogodišnji lav dovezeni su krajem marta iz Sofije specijalnim transportnim vozilom, nakon čega su smješteni u karantin.

Međutim, lavica se nakon nekoliko dana razboljela, zbog čega je bila podvrgnuta terapijama koje, nažalost, nisu dale rezultat. Trenutno se u zvjerinjaku jedinog zoološkog vrta u našoj zemlji nalazi trogodišnji lav koji čeka lijepo vrijeme i temperaturu iznad 15 stepeni kako bi izašao u vanjski dio modernog kompleksa od 1.200 kvadratnih metara.