Mjesec i po nakon smrti
0

Tijelo bh. državljanina otpremljeno iz Saudijske Arabije

Sarajevo-x.com
Ambasada BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji izvjestila je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da je tijelo bh. državljanina Abdurahmana Mujanovića, koji je preminuo u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, otpremljeno iz ove zemlje i transportovano u Istanbul odakle će prvim raspoloživim letom biti otpremljeno za Sarajevo.

Tijelo preminulog će, najvjerovatnije, kako je saoćeno iz MVP BiH, biti dopremljeno sutra u Sarajevo.

Mujanović, vojni ekspert i doktor elektrotehnike, umro je u Saudijskoj Arabiji 29. oktobra ove godine gdje je radio posljednjih 14 godina. Porodici je javljeno da je uzrok smrti infarkt.

Međutim, porodica je zahtjevala da se obdukcija tijela uradi u BiH, jer su sumnjali u uzrok smrti s obzirom da se odugovlačila procedura prebacivanja tijela u BiH, a preminuli je posljednjih godina radio na značajnim vojnim projektima.

Inače, Mujanović je bio jedan od najmlađih doktora elektrotehnike u bivšoj Jugoslaviji. Prije rata radio je u Centru visokih vojnih škola u Zagrebu. Kao stručnjak bio je uključen i u vojni projekt "Gabela 10", koji je bio od vrhunskog značaja za tadašnju Jugoslaviju. S izbijanjem agresije, svoj stan u Zagrebu stavio je na raspolaganje Općini Kalesija i tu je jedno vrijeme bio logistički centar.

Abdurahman je potom otišao u Split i tamo je bio do 1995. godine. Tada su ga Saudijci angažirali putem Visokog saudijskog komiteta. Kod njih je radio na visokosofisticiranom projektu, a riječ je o razvoju prvog saudijskog oklopnog transportera.