{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tijela, prosjaci i prostitutke: Šokantnim aktom obilježen Dan borbe protiv trgovine ljudima

18.10.2016. u 13:27
165
54
Tijela, prosjaci i prostitutke: Šokantnim aktom obilježen Dan borbe protiv trgovine ljudima
165
Dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini. Tim povodom, mladi Crvenog križa u Sarajevu izveli su nesvakidašnji akt kako bi podigli svijest građana o jednom od najvećih problema današnjice.
Gosti tržnog centra Importanne danas su u glavnom holu mogli svjedočiti uznemirujućoj slici. Na podu su ležala tijela nad kojima su obavljene operacije vađenja organa, a oko njih su hodali prosjakinja i prostitutka.

Naravno, riječ je o volonterima Crvenog križa Novo Sarajevo koji su svojim tijelima učestvovali u posebnom performansu inscenirajući najgore aspekte trgovine ljudima.

"Ovdje smo simbolično predstavili osobe čijim se organima trguje, koje se iskorištavaju u seksualne svrhe i koje se iskorištavaju u svrhu prosjačenja. Svjesni smo situacije u državi, broja prosjaka i tabu tema kao što je prostitucija, o kojima se ne priča dovoljno, a pogotovo o trgovini organima", rečeno je iz Crvenog križa za Klix.ba.

Nakon performansa Crveni križ planira obići škole kako bi se radile edukacije sa završnim razredima u osnovnim školama, ali i sa učenicima srednjih škola.

"Želimo ih upoznati o problemu, pogotovo u manjim sredinama gdje ekonomski status nije najbolji pa ljudi za poslom tragaju 'po crnom' gdje mogu upasti u zamku. Veliki je broj onih koji upadaju u te zamke iz kojih se nemoguće izvući zbog svojevrsnog začaranog kruga", objašnjeno je iz Crvenog križa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: