Posljednje pripreme
20

Tijela 35 žrtava genocida prevezena u Visoko, ispraćaj za Potočare planiran 9. jula

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Gradska groblja Visoko jučer su iz Tuzle prevezeni posmrtni ostaci 35 žrtava genocida u Srebrenici koji će svoj smiraj pronaći 11. jula u Potočarima, a njihov ispraćaj iz Visokog planiran je dva dana prije kolektivne dženaze.

Arnela Zubanović, uposlenica Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko za Klix.ba je kazala da će danas biti obavljene posljednje pripreme, a da će ispraćaj biti upriličen 9. jula.

"U toku dana će 35 žrtava biti pripremljeno za dženazu, a naša ekipa bi sutra trebala krenuti u Potočare gdje će izvršiti iskope mezara i u Potočarima će ostati do kolektivne dženaze", izjavila je Zubanović.

U ranijem razgovoru za Klix.ba, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je kazala kako je do sada identifikovan veći broj žrtava, ali da porodice ne žele ukopati svoje najbliže zbog nekompletiranosti posmrtnih ostataka.

Zubanović pojašnjava da je u kompleks Gradska groblja Visoko dovezeno 35 identifikovanih žrtava, ali da postoji mogućnost da se desi vanredna identifikacija i da se poveća broj za jednu ili dvije žrtve.

U sklopu priprema tijela žrtava će biti okupana po vjerskim propisima i pripremljena za prijevoz, a ispraćaj iz JKP Gradska groblja Visoko za Potočare planiran je 9. jula oko 10 sati.