Zakonske izmjene
146

"Tijanin zakon" u NSRS-u prije ljeta: Doživotna kazna za najteža krivična djela

M. N.
Tijana Jurić
Tijana Jurić
Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović kazao je kako očekuje da će se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS (tzv. Tijanin zakon, kojim se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična djela, naći u skupštinskoj proceduri do ljetne pauze.
Vlada RS usvojila je Nacrt ovog zakona na sjednici održanoj 21. februara. Predloženim Nacrtom zakona vrši se preciziranje načela zakonitosti, zamjena kazne dugotrajnog zatvora kaznom doživotnog zatvora, uvođenje instituta izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora koja supstituiše institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci.

"Siguran sam da će rasprava u Narodnoj skupštini dodatno poboljšati Nacrt, ali naš definitivan stav je da za posebno teške oblike djela bude propisana kazna doživotnog zatvora", rekao je ministar Kasipović.

On je, na sastanku s učenicima 3. razreda Građevinske škole u Banjoj Luci na kojem je razgovara o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djece te zakonskim propisima, naveo kako očekuje da se za najteža djela izriču i najoštrije kazne.

Dodao je da je prvi uslov za uslovni otpust kod izdržavanja doživotne kazne zatvora da se izdrži najmanje 25 godina zatvora, jer na to obavezuje i Evropski sud za ljudska prava. U Srbiji je predviđeno da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno otpustiti nakon izdržanih 27 godina zatvora, ali u skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" sud ne može da otpusti osuđenog zbog nekoliko brutalnih djela poput teškog ubistva djeteta, obljube nad nemoćnom osobom sa smrtnom posljedicom ili obljube sa djetetom sa smrtnom posljedicom.

Učenica Anđela Kovljenić rekla je da su se odlučili za ovu temu jer smatraju da je riječ o velikom problemu čijem rješavanju mogu doprinijeti.

"Razgovarali smo sa ministrom na koji način možemo nešto promijeniti. Naš pokretač je Tijanin zakon u Srbiji i smatramo da takav zakon treba donijeti i kod nas. Smatramo da se o toj temi ne govori dovoljno među mladima", dodala je Kovljenić.

Podsjetimo, u Srbiji su u maju prošle godine stupile izmjene Krivičnog zakona, koji je u narodu poznatiji kao Tijanin zakon jer ga je predložila Fondacija "Tijana Jurić". Širom Srbije održavani su masovni protesti roditelja koji su tražili usvajanje ovog zakona.

Tijana Jurić, petnaestogodišnjakinja iz Srbije, oteta je, mučena, zlostavljana i ubijena 2014. godine. Kobne noći ubio ju je Dragan Đurić, tridesetčetvorogodišnji mesar iz beogradskog naselja Surčin. Ubica je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog tog zločina.