{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Tihićeve neistine i sramne uvrede na račun Bošnjaka'

F
26.12.2008. u 15:21
0
61
'Tihićeve neistine i sramne uvrede na račun Bošnjaka'
0
'Tihićeve neistine i sramne uvrede na račun Bošnjaka'
Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić obratio se novinarima danas na pres-konferenciji u Sarajevu povodom, kako je kazao, neistina Sulejmana Tihića i sramnih uvreda na račun bošnjačkog naroda.
"U pokušaju skrivanja isključive odgovornosti za blokadu najvećih stranih investicija u istoriji Bosne i Hercegovine u vrijednosti od preko sedam milijardi maraka Stranka demokratske akcije se poslužila najdrskijim lažima", kazao je Silajdžić.

Prije svega, dodao je on, predsjednik Stranke demokratske akcije uporno zaobilazi istinu i skriva činjenicu da je za investicije i investitore u energetski sektor Federacije BiH glasala cjelokupna Vlada Federacije, s premijerom iz SDA na čelu te s ministrima iz svih pet stranaka u Vladi Federacije, uključujući i sve ministre iz Stranke demokratske akcije.

"Drugo, predsjednik Stranke demokratske akcije pokušava obmanuti javnost lažima da iza odabranih strateških partnera iz Austrije i Njemačke ne stoje vlade, državni i pokrajinski organi ovih zemalja. U prilogu javnosti prilažemo dokaze pismene podrške koje su najviši predstavnici vlade Austrije uputili Vladi Federacije povodom odabranog investitora iz njihove zemlje te dokaz o podršci pokrajine Baden-Wurttemberg odabranom njemačkom partneru", kazao je Silajdžić.

Po njegovim riječima, predsjednik Stranke demokratske akcije je nadmašio sebe blokirajući projekte investicija u energetski sektor koji su mogle značiti spas za stotine hiljada građana Bosne i Hercegovine i sigurnost radnih mjesta zaposlenih u rudnicima, te metalskoj, građevinarskoj i drvnoprerađivačkoj industriji Bosne i Hercegovine.

"Ovom prilikom želim da izrazim i najdublje ogorčenje teškom uvredom koju je na račun građana BiH i bošnjačkog naroda iznio predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, tvrdnjom da je navodna "filozofija žrtve do sada zauzimala centralno mjesto bošnjačko-bosanske politike". Ovakva tvrdnja je duboko uvrjedljiva za sve pripadnike naroda koji je unatoč preživljenom genocidu i planu sistematskog uništenja sačuvao civilizacijski nivo, čuvajući vlastito dostojanstvo i uspomenu na svoje najmilije", kazao je predsjednik Stranke za BiH.

Nevjerovatno je, istaknuo je on, da Sulejman Tihić odgovornost za blokadu svih reformskih procesa u zemlji traži u bošnjačkoj politici, a ne u onima koji javno govore da "muslimani ne mogu biti sudije", kojima pridjev "bosanski" smeta čak i u imenu Bosanskog Broda i Bosanske Kostajnice, onima koji ne prihvataju donošenje zakona o negiranju holokausta i genocida, onima koji javno govore da "Jevrej ne može biti predsjednik države".

"Da li Sulejman Tihić žali što je Bosna i Hercegovina tužila Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde ili žali što je Srbija prva država na svijetu koju je, povodom genocida u Srebrenici, proglašena odgovornom? Nažalost, teška uvreda svih bosanskohercegovačkih patriota i bošnjačkog naroda predstavlja kontinuitet politike započete u Prudu, kojom se popločava put etničkoj podjeli Federacije BiH, stvaranju trećeg entiteta, faktičkom priznanju rezultata genocida i etničkog čišćenja, otimačini državne imovine i, u konačnici, nestanku države Bosne i Hercegovine", kazao je Silajdžić.

On je istaknuo da su građani Bosne i Hercegovine i bošnjački narod u bliskoj prošlosti znali odgovoriti izazovima i puno težih, brutalnih nasrtaja na njihovo dostojanstvo.

"Bosna i Hercegovina će biti država ravnopravnih građana i naroda koja svoju budućnost neće graditi na daljnem poniženju žrtava i na kapitulaciji pred zahtjevima onih koji pokušavaju realizirati projekte koje su herojski osujetili branitelji Bosne i Hercegovine", zaključio je Silajdžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: