{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihićeva izjava o podršci poslanika nekorektna

S
14.7.2009. u 17:43
0
8
Tihićeva izjava o podršci poslanika nekorektna
0
Tihićeva izjava o podršci poslanika nekorektna
Stranka za BiH smatra nekorektnom javnu izjavu predsjednika SDA Sulejmana Tihića da "računa na glasove svih poslanika parlamentarne većine" u vezi sa eventualnim zahtjevom za smjenu ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića.
U saopštenju Stranke za BiH navodi se da je neuobičajeno da bilo ko unaprijed očekuje da poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH donesu odluku o ovakvom pitanju, bez prethodnih konsultacija ili bilo kakvog obrazloženja.

Iz Stranke za BiH posjećaju da Sadović, iako je kadar SDA, kao ministar za svoj rad prvenstveno odgovoran Parlamentarnoj skupštini BiH, s obzirom da je Predstavnički dom odobrio njegovo imenovanje na tu poziciju.

Stranka za BiH smatra da je prije svega neophodno obrazložiti relevantne razloge za Sadovićevu smjenu, ukoliko se od poslanika u Predstavničkom domu BiH očekuje da se izjasne o takvoj inicijativi.

Predsjednik SDA Tihić je izjavio je da računa na glasove svih poslanika u okviru palramentarne većine i na reciprocitet, kao što je bilo u slučajevima kada je Klub poslanika SDA dao podršku za razrješenje ministra Bože Ljubića i imenovanju novog ministra Rude Vidovića iz HDZ 1990, kao i kada je PDP istupio iz parlamentarne većine.

Predsjedništvo SDA pozvalo je 3. jula ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića da u roku od sedam dana podnese ostavku.

U petak 10. jula kada je istakao taj rok Sadović je izjavio da će podnijeti ostavku tek ukoliko Tihić izjavi da je takav zaključak donesen zbog pritisaka prvog zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana i ambasadora SAD u BiH Charlesa Englisha.

Tihić je juče izjavio da Sadović Predsjedništvu SDA nije ostavio drugu mogućnost već da zatraži odluku o razrješenju ministra bezbjednosti BiH, a zvaničan zahtjev o tome trebao bi biti donešen već na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: