{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić za domaće rješenje problema

S
12.11.2009. u 10:46
0
16
Tihić za domaće rješenje problema
0
Tihić za domaće rješenje problema
Foto: Reuters
Predsjednik SDA Sulejman Tihić optužio je stranke koje su odbile njegov poziv za učešće na sastanku sa predstavnicima SAD i EU da pokazuju nezainteresovanost za ispunjavanje uslova za članstvo BiH u EU i NATO, te naglasio da probleme u BiH moraju rješavati domaći političari, ali uz pomoć međunarodne zajednice.
"Vjerujem u to da mi probleme u BiH moramo da rješavamo sami, ali uz prisustvo i pomoć međunarodne zajednice. Ta kombinacija odgovornosti domaćih političara i pomoći stranaca, prema mom mišljenju, najbolja je i najrealnija i može dovesti do rezultata", rekao je Tihić.

Tihić je za "Pres RS" istakao da je na pregovorima sa predstavnicima EU i SAD jasno rečeno da će BiH, ukoliko budu ispunjeni ''minimalni'' butmirski uslov, moći da se nada i ukidanju viza za građane, ali da je sada sve pod znakom pitanja.

Lider SDA zahvalio je predstavnicima stranaka koji su bili spremni da dođu u Sarajevo, istakavši da je očekivao da će one stranke koje su odbile Dodikov poziv da dođu u Banjaluku biti u Sarajevu, jer bi tu bili predstavnici SAD i EU.

Tihić smatra da razgovor samo sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji je bio najavio dolazak, ne bi uspio i da bi doveo do novih podjela.

"Ja se, naravno, sa gospodinom Dodikom mogu sastati i mimo butmirskog procesa i možemo razgovarati i o tekućim problemima, ali trenutno nije riječ o našim međusobnim sastancima. Zato sam smatrao da razgovor samo sa Dodikom neće uspjeti i da može dovesti do daljih podjela. Takođe sam smatrao da bi se stranke koje se nisu odazvale mom pozivu okomile na one koji su došli i tako otežali bilo kakvo rješavanje problema", naglasio je Tihić.

SDA je otkazala sastanak koji je za danas u Sarajevu bio sazvao Tihić, zbog nespremnosti izvjesnih političkih partija iz BiH da učestvuju.

Tihić je bio sazvao sastanak predsjednika vodećih političkih stranaka u BiH o ispunjavanju uslova za članstvo BiH u EU i NATO, uz prisustvo i aktivno učešće predstavnika EU i SAD.

Poziv za sastanak prihvatili su jedino Dodik i lider PDP-a Mladen Ivanić, dok su Stranka za BiH i SDP odbili poziv. HDZ BiH i HDZ 1990 nisu imali jasno definisan stav hoće li prisustvovati sastanku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: