{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić za domaće rješenje problema

S
12.11.2009. u 10:46
0
16
Tihić za domaće rješenje problema
0
Tihić za domaće rješenje problema
Foto: Reuters
Predsjednik SDA Sulejman Tihić optužio je stranke koje su odbile njegov poziv za učešće na sastanku sa predstavnicima SAD i EU da pokazuju nezainteresovanost za ispunjavanje uslova za članstvo BiH u EU i NATO, te naglasio da probleme u BiH moraju rješavati domaći političari, ali uz pomoć međunarodne zajednice.
"Vjerujem u to da mi probleme u BiH moramo da rješavamo sami, ali uz prisustvo i pomoć međunarodne zajednice. Ta kombinacija odgovornosti domaćih političara i pomoći stranaca, prema mom mišljenju, najbolja je i najrealnija i može dovesti do rezultata", rekao je Tihić.

Tihić je za "Pres RS" istakao da je na pregovorima sa predstavnicima EU i SAD jasno rečeno da će BiH, ukoliko budu ispunjeni ''minimalni'' butmirski uslov, moći da se nada i ukidanju viza za građane, ali da je sada sve pod znakom pitanja.

Lider SDA zahvalio je predstavnicima stranaka koji su bili spremni da dođu u Sarajevo, istakavši da je očekivao da će one stranke koje su odbile Dodikov poziv da dođu u Banjaluku biti u Sarajevu, jer bi tu bili predstavnici SAD i EU.

Tihić smatra da razgovor samo sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji je bio najavio dolazak, ne bi uspio i da bi doveo do novih podjela.

"Ja se, naravno, sa gospodinom Dodikom mogu sastati i mimo butmirskog procesa i možemo razgovarati i o tekućim problemima, ali trenutno nije riječ o našim međusobnim sastancima. Zato sam smatrao da razgovor samo sa Dodikom neće uspjeti i da može dovesti do daljih podjela. Takođe sam smatrao da bi se stranke koje se nisu odazvale mom pozivu okomile na one koji su došli i tako otežali bilo kakvo rješavanje problema", naglasio je Tihić.

SDA je otkazala sastanak koji je za danas u Sarajevu bio sazvao Tihić, zbog nespremnosti izvjesnih političkih partija iz BiH da učestvuju.

Tihić je bio sazvao sastanak predsjednika vodećih političkih stranaka u BiH o ispunjavanju uslova za članstvo BiH u EU i NATO, uz prisustvo i aktivno učešće predstavnika EU i SAD.

Poziv za sastanak prihvatili su jedino Dodik i lider PDP-a Mladen Ivanić, dok su Stranka za BiH i SDP odbili poziv. HDZ BiH i HDZ 1990 nisu imali jasno definisan stav hoće li prisustvovati sastanku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: