BiH
0

Tihić: Vjerujem u pozitivan ishod tužbe BiH protiv SCG

FENA
Vjerujem da će Međunarodni sud pravde u Haagu donijeti presudu kojom će udovoljiti našem zahtjevu. To je veoma važno zbog istine, zbog pravde, zbog svih žrtava koje su stradale, važno je za uspostavu povjerenja i unapređenja odnosa između naših zemalja i naših naroda, jer samo na temeljima istine i pravde možemo graditi bolju budućnost.

To je član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio danas na pres-konferenciji u Sarajevu zamoljen da prokomentira činjenicu da je član Predsjedništva BiH Borislav Paravac pokrenuo pred Ustavnim sudom BiH proceduru za ocjenu ustavnosti tužbe BiH protiv SCG za agresiju i genocid, kao i to da je ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić tražio odgodu rasprave po toj tužbi u Haagu dok Ustavni sud BiH ne da ocjenu njene ustavnosti.

S obzirom na to da je glavna rasprava po tužbi BiH protiv SCG za agresiju i genocid zakazana pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu za 26. februara 2006. godine, Tihić je kazao da su «svi prigovori, pa i oni o kojima govore gospoda Paravac i Ivanić, već razmotreni na Sudu i u okviru 27. i 59. sjednice Predsjedništva BiH u novom sazivu, te odbijeni».

«Mislim da te izjave i inicijative imaju više za cilj ubiranje političkih poena, iako mislim da je neodgovorno od ministra vanjskih poslova, jer on ipak govori uime države, da daje izjave u smislu odgađanja rasprava. On nema pravo na takve izjave, time devalvira i sebe i svoj položaj. Ovi pritisci koji se čine, neki su tiši neki bučniji, neće utjecati na tužbu i smatram da ima toliko dokaza da Međunarodni sud pravde usvoji tu presudu», naglasio je Tihić. On je dodao da se «i svaki dan, kroz predmete koji se vode pred Haškim tribunalom za suđenje ratnim zločincima, iznose novi dokazi o učešću susjedne države».

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA je kazao i to da je, nakon 13 godina raznih prigovora od tužene strane i odgađanja ročišta, konačno zakazana glavna rasprava za februar 2006. godine, te da su očekivanja da će ona trajati šest do sedam sedmica i da će u tom vremenu biti donesena presuda.