SDA
0

Tihić uvjeren u pobjedu na stranačkim izborima

SRNA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izrazio je uvjerenje da će na predstojećem Kongresu stranke ponovo biti izabran na ovu funkciju, jer bi to, kako je naveo, bilo najbolje za stranku zato što bi mogla da iskoristi njegovo dosadašnje iskustvo, veze i dobre odnose sa ostalim političkim predstavnicima i međunarodnom zajednicom.

"Samo bih nastavio da radim na započetih 10-15 projekata, a neko drugi bi možda to nastavio ili mijenjao. Ako ne budem izabran, stranka nastavlja dalje uz promjene koje najavljuju moji protivkandidati. Ostaću u stranci onoliko koliko to bude potrebno i koliko stranka bude od mene tražila i u stranačkim i državnim pozicijama", rekao je Tihić za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je ocijenio da će pobijediti protivkandidate za mjesto predsjednika stranke, aktuelne potpredsjednike SDA Bakira Izetbegovića i Adnana Terzića, između ostalog, i zbog toga što je dobio  ubjedljivo najviše kandidatura za to mjesto.

"To je jedan od objektivnih kriterijuma, ali ne mora značiti da bi se u tim omjerima moglo i oslikati kako će biti na glasanju. To upućuje kako razmišlja stranačka struktura. Ovaj kongres SDA pobuđuje veliki interes i izvan stranke, drugih ljudi i centara moći, koji žele da se upletu i utiču na izbor predsjednika stranke. Takvi pokušaji vanstranačkog mješanja, takođe, mogu da utiču na konačan rezultat", rekao je Tihić.

On je izrazio uvjerenje da nakon izbora novog predsjednika SDA neće doći do podjela unutar stranke, bez obzira na to ko bude izabran za lidera.

Tihić je ocijenio da će sam stranački kongres još više profilisati SDA u bosanskohercegovačku narodnu stranku političkog centra, a da će buduće rukovodstvo odrediti vrstu politike za naredni period.