BiH
0

Tihić: Usvojena Solunska deklaracija

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, koji učestvuje u radu Samita šefova država i vlada zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Solunu, izjavio je za Agenciju FENA da je usvojena Solunska deklaracija u kojoj se govori o potrebi nastavka saradnje između naših zemalja ka zajedničkom cilju - članstvu u Evropskoj uniji.

"Solunska deklaracija govori o institucionalizaciji te suradnje u određenoj formi nekog, možda, sekretarijata koji bi koordinirao te aktivnosti, kako unutar naših zemalja, tako isto prema EU. Uime BiH rekao sam da smo mi spremni da se oko toga angažiramo, uključujući i to da sjedište tog sekretarijata može biti u Sarajevu", kazao je Tihić.

Na neki način smo, dodao je on, ministar Ivanić i ja i drugi lobirali da se to ima u vidu kod donošenja odluke koja će biti donesena naknadno.

"Jedan od zaljučaka Deklaracije jeste da proširenje EU treba nastaviti, liberalizacija viznog režima itd", kazao je Tihić.

On je u Solunu imao i bilateralne susrete s premijerom Grčke Konstandinosom Karamanlisom, premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom, predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, premijerom Albanije Salihom Berišom, a posebno s premijerom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Razgovarali smo o aktuelnim pitanjima, našim odnosima i situaciju u BiH, posebno u kontekstu ustavnih amandmana. Posebno sam razgovarao s Erdoanom, koji je izrazio žaljenje zašto amandmani nisu usvojeni. On je dao podršku ustavnoj reformi i amandmanima koji su bili u parlamentarnoj proceduri. Izrazio je žaljenje zbog čega nisu usvojeni i nadu da će ih ipak u doglednom vremenu Parlament usvojiti", kazao je Tihić.