BiH
0

Tihić uputio prigovor RAK-u za nepoštivanje dana žalosti u BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić uputio je danas Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK) prigovor na nepoštivanje Odluke Vijeća ministara o proglašenju 11. jula danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi u prigovoru, Odlukom Vijeća ministara BiH, 11. juli 2006. godine proglašen je danom žalosti u Bosni i Hercegovini. Ove godine je, kao i svih prethodnih godina, obilježena godišnjica genocida u Srebrenici i pritom ukopano još 505 pronađenih i identificiranih tijela žrtava.

"Radiotelevizija Republike Srpske, BN Televizija te, nažalost, mnogi drugi TV i radioemiteri u BiH nisu poštovali odluku Vijeća ministara i propisane norme emitiranja programa na dan žalosti. Navedene RTV kuće i emiteri jednako su postupili i prošle godine, na desetogodišnjicu ovog najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, kada je, također odlukom Vijeća ministara, 11. juli bio proglašen danom žalosti", ističe Tihić u prigovoru.

Tihić smatra kako Radiotelevizija RS-a, kao dio Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine, mora poštivati odluke Vijeća ministara. Isto važi i za sve druge RTV emitere kojima država BiH izdaje dozvolu za emitiranje programa.

On od Regulatorne agencije za komunikacije traži da izrekne najstrožije sankcije prema RTRS-u i svim drugim elektronskim medijima u BiH koji nisu poštovali odluke nadležnih institucija naše zemlje, saopćeno je iz Tihićevog kabineta u Predsjedništvu BiH.