BiH
0

Tihić uputio pismo Visokom predstavniku

FENA
Nakon Deklaracije Nadzornog odbora Vijeća za implementaciju mira i najave organiziranja novog sastanka predsjednika političkih stranaka, predsjednik SDA Sulejman Tihić uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schwarz - Schillingu u kojem, između ostaloga, kaže da se njegovo mišljenje nije mnogo promijenilo što se tiče prijedloga nacrta političkog sporazuma, saopćeno je iz SDA.

"Smatram da iz takvog političkog sporazuma može proisteći prikrivanje i aboliranje odgovornosti domaćih političara (i snaga). Vaša retorika i praksa toleriranja takvoga ponašanja također je odgovorna za situaciju kakvu danas imamo u Bosni i Hercegovini. Uostalom, i u Deklaraciji Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira jasno je rečeno kako je od aprila 2006. došlo do gotovo potpunog zastoja u provedbi mira i usvajanju reformi. Vi pokušavate amnestirati krivce, nudeći formu bez sadržine i fraze bez značenja. Građani BiH su umorni od fraza koje slušaju već deset godina! Oni zaslužuju i očekuju konkretna rješenja koja će im olakšati svakodnevni život", navodi se u Tihićevom pismu upućenom visokom predstavniku.

Tihić smatra da predmet ovoga političkog sporazuma ne treba da budu fraze, niti forma kako voditi razgovore i kako usvajati amandmane na Ustav.

"To je isključivo u domenu Ustava i Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH i ne treba stvarati nikakve paralelne institucije. Pogotovu je neumjesno na to trošiti novac koji je građanima BiH prijeko potreban za druge svrhe. Parlamentarna skupština BiH ima ustavnopravnu i ostale komisije i Sekretarijat, koji treba da rade na procedurama donošenja amandmana na Ustav. Posebno je besmislen - 31. 12. 2009. godine uoči općih izbora 2010. za donošenje izmjena Ustava. Na osnovu prošlogodišnjeg iskustva, jasno je da predizborna kampanja nije pogodno vrijeme za razgovore o izmjeni Ustava. Tako tempirana rasprava o ustavnim reformama može također imati negativne posljedice ne samo po kampanju već i rezultate predstojećih lokalnih (2008.) i općih izbora (2010.) u Bosni i Hercegovini", smatra Tihić.

On dodaje da "ipak treba sudjelovati u nastavku razgovora i svojim konkretnim i argumentiranim projedlozima koji mogu dobiti neophodnu podršku većine sudionika razgovora, a time i Parlamentarne skupštine BiH, utjecati na sadržaj i suštinu političkog sporazuma".

Tihić je predložio da iz sadržaja nacrta političkog sporazuma budu eliminirane sve one fraze pobrojane u šest tačaka, a koje nemaju nikakvoga značenja i formiranje nekakve tzv. komisije za ustavnu reformu itd., te da se, shodno Deklaraciji Upravnog odbora za Vijeće za implementaciju mira, odmah pristupi izjašnjavanju o mogućnosti usvajanja prve faze ustavnih amandmana u predloženoj formi ili s određenim izmjenama.

Tek nakon toga možemo znati šta će biti predmet druge faze reforme i odrediti rokove za usuglašavanje i implementaciju. Tu bi trebalo da budu obuhvaćena ona pitanja koja, eventualno, ne budu usvojena iz ponuđenog prijedloga prve faze, te ostala otvorena pitanja, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.