{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić uputio pismo Visokom predstavniku

F
20.6.2007. u 16:40
0
0
Tihić uputio pismo Visokom predstavniku
0
Tihić uputio pismo Visokom predstavniku
Nakon Deklaracije Nadzornog odbora Vijeća za implementaciju mira i najave organiziranja novog sastanka predsjednika političkih stranaka, predsjednik SDA Sulejman Tihić uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schwarz - Schillingu u kojem, između ostaloga, kaže da se njegovo mišljenje nije mnogo promijenilo što se tiče prijedloga nacrta političkog sporazuma, saopćeno je iz SDA.
"Smatram da iz takvog političkog sporazuma može proisteći prikrivanje i aboliranje odgovornosti domaćih političara (i snaga). Vaša retorika i praksa toleriranja takvoga ponašanja također je odgovorna za situaciju kakvu danas imamo u Bosni i Hercegovini. Uostalom, i u Deklaraciji Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira jasno je rečeno kako je od aprila 2006. došlo do gotovo potpunog zastoja u provedbi mira i usvajanju reformi. Vi pokušavate amnestirati krivce, nudeći formu bez sadržine i fraze bez značenja. Građani BiH su umorni od fraza koje slušaju već deset godina! Oni zaslužuju i očekuju konkretna rješenja koja će im olakšati svakodnevni život", navodi se u Tihićevom pismu upućenom visokom predstavniku.

Tihić smatra da predmet ovoga političkog sporazuma ne treba da budu fraze, niti forma kako voditi razgovore i kako usvajati amandmane na Ustav.

"To je isključivo u domenu Ustava i Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH i ne treba stvarati nikakve paralelne institucije. Pogotovu je neumjesno na to trošiti novac koji je građanima BiH prijeko potreban za druge svrhe. Parlamentarna skupština BiH ima ustavnopravnu i ostale komisije i Sekretarijat, koji treba da rade na procedurama donošenja amandmana na Ustav. Posebno je besmislen - 31. 12. 2009. godine uoči općih izbora 2010. za donošenje izmjena Ustava. Na osnovu prošlogodišnjeg iskustva, jasno je da predizborna kampanja nije pogodno vrijeme za razgovore o izmjeni Ustava. Tako tempirana rasprava o ustavnim reformama može također imati negativne posljedice ne samo po kampanju već i rezultate predstojećih lokalnih (2008.) i općih izbora (2010.) u Bosni i Hercegovini", smatra Tihić.

On dodaje da "ipak treba sudjelovati u nastavku razgovora i svojim konkretnim i argumentiranim projedlozima koji mogu dobiti neophodnu podršku većine sudionika razgovora, a time i Parlamentarne skupštine BiH, utjecati na sadržaj i suštinu političkog sporazuma".

Tihić je predložio da iz sadržaja nacrta političkog sporazuma budu eliminirane sve one fraze pobrojane u šest tačaka, a koje nemaju nikakvoga značenja i formiranje nekakve tzv. komisije za ustavnu reformu itd., te da se, shodno Deklaraciji Upravnog odbora za Vijeće za implementaciju mira, odmah pristupi izjašnjavanju o mogućnosti usvajanja prve faze ustavnih amandmana u predloženoj formi ili s određenim izmjenama.

Tek nakon toga možemo znati šta će biti predmet druge faze reforme i odrediti rokove za usuglašavanje i implementaciju. Tu bi trebalo da budu obuhvaćena ona pitanja koja, eventualno, ne budu usvojena iz ponuđenog prijedloga prve faze, te ostala otvorena pitanja, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: