Sastanak
0

Tihić u posjetu primio saudijskog ambasadora

FENA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije Eid Mohameda Althakafija.

Tokom susreta Tihić je izrazio zahvalnost za pomoć koju je Saudijska Arabija pružala tokom rata, ali i u poslijeratnoj obnovi BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Tihić je, međutim, istaknuo da dobre odnose BiH i Saudijske Arabije ne prati adekvatna ekonomska saradnja, kao i da postoji širok spektar oblasti za investiranje u BiH - od ulaganja u infrastrukturne projekte i elektroenergetski sektor do izgradnje puteva, proizvodnje zdrave hrane, razvoja turizma i slično.

"Bosna i Hercegovina se odbranila u ratu i za dalje pozitivne procese je važan njen ekonomski razvoj. Primjer koridora Vc, koji ide od sjevera do juga BiH, pokazuje da koridor nije samo saobraćajni, već je projekt integracije BiH koji briše kantonalne, entitetske i granice u glavama ljudi", kazao je Tihić.

Ambasador Althakafi je naglasio interes Razvojnog fonda Saudijske Arabije za podršku projektu izgradnje koridora Vc, napomenuvši da taj fond pomaže 74 različite zemlje i da se ne radi samo o zemljama u kojima živi muslimansko stanovništvo.

"Važno je da je Saudijska Arabija, koja je jedno vrijeme zbog fokusiranja pažnje na druge probleme zaboravila na BiH, razumjela da je ovo jedan od krucijalnih perioda za ovu zemlju kojoj arapski svijet danas možda treba i više nego što je trebao tokom rata", istaknuo je ambasador Althakafi.

On je naglasio važnost da vlade koordiniraju aktivnosti za investiranje u BiH i da je u tom procesu neophodno privući privatne investitore.