{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić u Briselu razgovarao sa komesarom Rehnom

F
7.3.2006. u 19:57
0
0
Tihić u Briselu razgovarao sa komesarom Rehnom
0
Tihić u Briselu razgovarao sa komesarom Rehnom
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, tokom drugog dana zvanične posjete Kraljevini Belgiji, susreo se s predsjednicom Senata Belgije Anne-Marie Lizin, s kojom je razgovarao o unapređivanju saradnje među parlamentima BiH i Belgije putem formiranja interparlamentarne grupe u BiH, koja bi bila spona parlamenata dviju zemalja.
Predsjednica Senata Anne-Marie Lizin se interesirala za napredak saradnje BiH sa Haškim tribunalom i podržala BiH na putu bržeg ulaska u EU, pri čemu je hapšenje ratnih zločinaca ključni problem.

Nakon toga predsjedavajući Tihić se susreo s komesarom Evropske unije za proširenje Ollijem Rehnom.

Kako je Tihić izjavio za Agenciju FENA, na sastanku s komesarom Rehnom razgovarano je o aktivnostima na zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU, te o ustavnim reformama u kontekstu stvaranja efikasnije, funkcionalnije vlasti i jačanju nadležnosti države BiH.

To je, naglasio je Tihić, i preduvjet za ispunjenje uvjeta za sklapanje SAA.

U nastavku posjete Tihić, između ostalog, ima zakazane susrete s visokim komesarom EU za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javierom Solanom i generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hood Schefferom.

Tihić kaže da će na sastanku sa Schefferom teme biti put BiH ka Partnerstvu za mir i NATO-u, reforma odbrambenog sistema i moguća uloga BiH u mirovnim misijama. Sa Shefferom će također razgovarati o fondu za pomoć otpuštenom ljudstvu u procesu reforme odbrane u BiH.

Na kraju je Tihić naglasio da je tokom svih susreta razgovarano i razgovarat će se o situaciji na Kosovu i razgovorima koji se vode o statusu ove pokrajine, te saradnji sa Haškim tribunalom, odnosno opredijeljenosti BiH da potpuno ostvari saradnju sa Tribunalom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: