Sjednica PIC-a
0

Tihić traži zaustavljanje etničko-huškačke retorike

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je da je politička situacija u Bosni i Hercegovini složena s tendencijom daljnjeg pogoršavanja posebno u kombinaciji s teškim ekonomsko-finansijskim prilikama.

"Unatoč brojnim upozorenjima i zabrinutosti Upravnog odbora za implementaciju mira, gotovo svakodnevno se nastavlja etničko-huškačka retorika uglavnom iz Republike Srpske (RS), katkad praćena i govorom mržnje, što podsjeća na period od prije 1992. godine, kazao je Tihić.

Sada ta retorika prerasta u antidejtonsko djelovanje, zbog čega je visoki predstavnik morao posegnuti za Bonskim ovlastima i poništiti neustavne i antidejtonske zaključke Narodne skupštine RS-a od 14. maja 2009. godine.

U tome, istina, nije bio dosljedan jer za ozbiljno kršenje Dejtonskog sporazuma (kako je ustanovljeno odlukom visokog predstavnika) nije izrekao nikakve sankcije prekršiteljima.

Bojim se da bi takva nedosljednost visokog predstavnika mogla ohrabriti iste, ali i druge antidejtonski raspoložene snage da nastave kršiti Dejtonski sporazum", rekao je predsjednik SDA.

Dodao je da je već rekao i dokazao da ne spada u političare koji traže da Ured visokog predstavnika (OHR) ili neko drugi umjesto nas radi naš posao.

"Pokušavam da zajedno s drugima putem dogovora dođem do kompromisa i rješenja. Iskreno vjerujem u Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se odluke donositi uz konsenzus konstitutivnih naroda i ostalih, kako na državnom, tako i entitetskim, kantonalnim i ostalim nivoima sistema.

Međutim, još jedanput želim upozoriti da zatvaranje OHR-a u aktualnoj političkoj situaciji i s ovakvim ustavnim ustrojstvom Bosne i Hercegovine realno može dovesti do blokiranja rada institucija BiH, ubrzo do podjela, pa i sukoba čiji karakter i dijapazon je teško predvidjeti, a još teže kontrolirati jer država Bosna i Hercegovina još uvijek nema institucije koje mogu efikasno djelovati na cijelom njenom teritoriju.

Bojim se da u ovakvom nedovršenom sistemu i s ovakvom retorikom može biti ugrožen teško uspostavljeni mir. Volio bih da nisam u pravu, ali čini se da to nije slučaj. Zbog ovakve retorike, antidejtonskog djelovanja, ali i odustajanja predstavnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), od već postignutih dogovora Prudski proces zapao je u ozbiljnu krizu", naveo je dalje Tihić.

Od pet dogovorenih aranžmana u okviru prudskog procesa, rekao je Tihić, implementirana su samo dva - ustavni amandman o rješavanju pravnog statusa Distrikta Brčko i usvajanje budžeta za 2009. godinu.

"Iako smo postigli dogovor o okviru i sadržaju ustavne reforme, osnovnim principima zakona o državnoj imovini i popisu stanovništva u BiH uz usvajanje programa održivog povratka prognanih i izbjeglih lica u periodu 2009 -2013., niti jedan od ova tri dogovora nije relaiziran zato što su predstavnici SNSD-a i Milorad Dodik zaustavili njihovu provedbu.

Što se tiče ustavne reforme, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na temelju dogovora u okviru Prudskog procesa donio odluku o pristupanju izmjenama i dopunama Ustava Bosne i Hercegovine. Međutim, zastupnici iz RS-a su na Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH onemogućili usvajanje ovakve odluke.

Slično se desilo s nacrtom zakona o državnoj imovini - tekst je pripremljen na temelju Prudskog procesa, Ured visokog predstavnika dao je pozitivno pravno mišljenje ali su predstavnici SNSD-a zaustavili njegovo donošenje još u komisijskoj fazi.

Imajući u vidu značaj i potrebu popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, prihvatili smo zahtjeve iz RS da on sadrži i etničke, vjerske i jezičke odrednice i postigli dogovor da uz zakon o popisu stanovništva bude usvojen program povratka u periodu 2009-2013.

Tako je usvojeno na Zastupničkom domu, ali su ovoga puta, opet poslanici SNSD-a to odbili u Domu naroda Parlamenta BiH. Sada smo suočeni sa pitanjem - šta dalje, kako nastaviti razgovore - u okviru Prudskog ili nekog drugog procesa? Da li je to uopće moguće kada se ne poštuju ni već postignuti dogovori, uz ovakvu antibosansku retoriku kada jedan od sudionika Pudskog procesa javno, putem TV-a, kaže kako je njegov cilj rušenje Bosne i Hercegovine?

I ovom prilikom ponavljam da ćemo bez obzira na sve SDA i ja lično uvijek biti dio procesa dogovaranja i rješavanja, a ne stvaranja problema.

Molim vas da zaustavite etničko-huškačku retoriku jer se u takvim uslovima ne može dogovarati! Treba da konačno jasno kažete ko je personalno i institucionalno odgovoran za antidejtonsko djelovanje i opstrukciju reformskih procesa.

Do sada korišćene uopćene diplomatske fraze i izjednačavanje odgovornosti nisu bili dovoljni", riječi su Sulejmana Tihića, prenosi Služba za odnose sa javnošću SDA.