BiH
0

Tihić: Suživot i tolerancija su temelj BiH

NINA
Ravnopravnost naroda te suživot i tolerancija jesu temelj Bosne i Hercegovine, kazao je danas na ceremoniji otvaranja obnovljene Careve džamije u Višegradu član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina jedino može opstati ako će biti po mjeri svih njenih naroda i građana koji će je zajedno graditi i moramo se obvezati da nikad nećemo prestati tražiti nestale i ubijene, te da ćemo ustrajati na odgovornosti onih koji su počinili zločine.

''Zločinci moraju biti izvedeni pred sud. Sve je manje prostora gdje se mogu skrivati kako u BiH, SCG, tako i u Argentini. Međutim, pored sudova istinu o stradanjima treba utvrđivati jedinstvena državna komisija na nivou BiH. Ne smijemo dopustiti da uzrok novih sukoba u budućnosti bude to što na objektivan način nije utvrđena istina o prošlosti'', kazao je Tihić.

Istaknuo je da je bez obzira na sve probleme BiH sve jača i jača, te podsjetio da se provode sveobuhvatne reforme obrazovnog, poreznog, carinskog, sigurnosnog i odbrambenog sistema.

Kako je kazao, iako sve ide sporo, ipak se ide naprijed i nema dvojbe kad je riječ o opstanku BiH i njenom evropskom putu, a kojom će brzinom ti procesi ići, ocijenio je Tihić, zavisi i od jedinstva bh. snaga, umješnosti i sposobnosti da s drugima postižemo dogovore i pravimo kompromise.