BiH
0

Tihić: Sudska presuda se ne komentira, ona se izvršava!

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić ocijenio je zabrinjavajućom izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika da RS neće prihvatiti presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu u tužbi BiH protiv SRJ.

"U pitanju je najviša sudska instanca i nema tog pojedinca, a ni države, koji mogu ignorirati i zaustaviti izvršenje takve presude. Izjava više govori o Dodiku, njegovom poimanju prava i međunarodnog pravnog poretka. Prema tome, njega niko neće pitati hoće li se provesti presuda Međunarodnog suda, kao što neće pitati ni tuženu stranu, odnosno tužitelja, da li su i koliko zadovoljni presudom. Ona se izvršava, a ne komentira", kazao je Tihić Agenciji FENA.

On je neozbiljnom i neodgovornom ocijenio i Dodikovu izjavu da Savez nezavisnih socijaldemokrata neće odustati od stavova prema kojima je opstanak policije RS-a ključni uvjet za reformu u ovoj oblasti, pa makar to značilo i neulazak BiH u Evropsku uniju.

"Ni Dodik ni bilo ko drugi nema pravo zaustaviti put BiH ka članstvu u EU. Nadam se da će on svoju izjavu prilagoditi uvjetima koje traži Evropska komisija", komentar je Sulejmana Tihića.

O Dodikovim najavama da će od predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića tražiti da organizira sastanak političkih lidera u BiH kako bi razgovarali o ovoj temi, ali bez uplitanja Ureda visokog predstavnika, Tihić je kazao da su za Stranku demokratske akcije završeni politički razgovori o reformi policije onda kad je sporazum o reformi usvojen u parlamentima entiteta i državnom parlamentu.

"Možemo samo razgovarati o implementaciji tog sporazuma", kazao je Tihić u izjavi za FENU.