{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić: Srpske stranke i dalje taoci Karadžićeve politike

N
NINA
27.12.2004. u 09:40
0
0
Tihić: Srpske stranke i dalje taoci Karadžićeve politike
0
Tihić: Srpske stranke i dalje taoci Karadžićeve politike
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je za današnji Dnevni avaz da sporazum o načelima usaglašenog političkog djelovanja, koji su postigli lideri šest srpskih stranaka prije dva dana u Banjoj Luci, pokazuje da su te stranke i dalje taoci politike i djela Radovana Karadžića.
Tihić je ocijenio da sporazum predstavlja prepreku BiH na njenom evropskom putu, jer su lideri tih stranaka jasno rekli da nisu za reformu sigurnosnog i odbrambenog sistema, što je kočnica ulaska BiH u Partnerstvo za mir, NATO, EU i učinkovitu borbu protiv kriminala.

«Imamo pokušaj prenošenja krize s RS-a na državni nivo, što je čista zamjena teza, motivirana prvenstveno osobnim razlozima pojedinaca kojima je ograničeno putovanje u inostranstvoi protiv kojih postoje optužnice zbog kriminalnog djelovanja», kazao je za Dnevni avaz Tihić.

Prema njegovim riječima, upravo takvim djelovanjem stranke iz RS-a najviše doprinose nestanku manjeg bh. entiteta. «Izazivanjem krize na državnoj razini, povlačenjem ministara iz reda srpskog naroda, oni krše Ustav BiH, Daytonski sporazum, a time ruše i temelje RS-a. Ne mogu iz Daytonskog sporazuma uzeti samo ono što im odgovara, a ne izvršavati međunarodne obaveze», naglašava Tihić.

Predsjednik SDA izlaz iz trenutne krize vidi u promjeni Ustava BiH, naglašavajući da ova stranka nema ništa protiv održavanja izvanrednih izbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: