BiH
0

Tihić: "Špirić je puki poslušnik SNSD-a"

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić razgovarao je jučer i danas na odvojenim sastancima s ambasadorima Ujedinjenog Kraljevstva Michaelom Tathamom i Republike Francuske Maryse Bernau.

Tema razgovora bila je aktualna politička situacija u zemlji te najave blokada Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije, saopćeno je iz SDA.

Posebnu zabrinutost sagovornici su iskazali zbog zaustavljanja političkog dijaloga te eskalacije nacionalističke retorike i njene refleksije na funkcioniranje BiH i njenih institucija.

Tihić je naglasio da se nacionalistička retorika u BiH konstantno rasplamsava od rušenja aprilskog paketa ustavnih amandmana do danas, na šta je SDA konstantno ukazivala.

"Odgovornost za ovakvo stanje prvenstveno snose oni koji su srušili aprilski paket, obećavajući građanima BiH novi, idealni ustav. Oni ne samo da nisu učinili ono što su obećali, već nisu ni ponudili nikakvo bolje rješenje", kazao je Tihić.

Govoreći o nefunkcioniranju Vijeća ministara, on je kazao da je predsjedavajući Špirić glavni krivac za postojeće stanje.

"Umjesto da radi posao predsjedavajućeg Vijeća ministara Špirić se sveo na pukog poslušnika i zastupnika stavova i interesa SNSD-a. Za takvo ponašanje dobio je podršku i ministara iz HDZBiH, a rezultat je, između ostaloga, brutalno kršenje odredbe Ustava BiH o proporcionalnoj etničkoj zastupljenosti prema popisu stanovništva iz 1991. godine na pozicijama direktora/šefova državnih agencija i institucija", upozorio je Tihić.

Dodao je da će se SDA, ukoliko on nastavi ucjenjivati tu stranku imenovanjem Sadika Ahmetovića na poziciju ministra sigurnosti i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara, povući iz Vijeća ministara i nastaviti djelovati kao opoziciona parlamentarna stranka.

Tihić je ponovio stav stranke da neće popuštati ni onima koji svoje lične interese predstavljaju kao takozvane etničke. Ocijenio je i da OHR nikako ne bi trebalo zatvarati prije provedbe neophodne ustavne reforme.

Do tada, OHR mora ostati u BiH i raditi mnogo efikasnije i odlučnije nego što je to slučaj u protekle četiri godine, kazao je.

Mišljenja je da je BiH potreban snažan angažman međunarodne zajednice u smislu podrške dijalogu bh. političkih subjekata koji će dovesti do boljih rješenja prihvatljivih za sve njene narode i građane.

Ambasadori Tatham i Berniau ponovili su da bez obzira na sve, politički dijalog i kompromis nemaju alternativu, te da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu.