BiH
0

Tihić: SDA je za potpuno poštivanje, a ne za izigravanje tri evropska principa

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je danas izjavio za Agenciju FENA da će ove sedmice, vjerovatno u četvrtak, imati razgovor s visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom o reformi policije u BiH.

Kada je riječ o reformi policije, Tihić kaže da nije problem do SDA, problem je do stranaka u Republici Srpskoj koje su odbile i Martensov plan i Vlašićku izjavu i Izvještaj Direkcije za reformu policije i tu treba tražiti rješenje.

"Oni odbijaju sve ono što je do sada postignuto. Što se tiče SDA, mi smo za potpuno poštivanje, ne za izigravanje, nego za poštivanje tri evropska principa koji podrazumijevaju isključivu zakonodavnu nadležnost na državnom nivou, finansiranje sa državnog nivoa i uspostvu efikasnih, funkcionalnih lokalnih policijskih oblasti u kojima entitetske i kantonalne linije neće biti smetnja za njihovu uspostavu", kazao je Tihić.

Dodao je kako želi da vjeruje da će u septembru biti postignut dogovor o reformi policije.

Govoreći o najavljenom sastanku predstavnika političkih stranaka kod predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, Tihić je kazao da ih je Ivanić pozvao na privatno druženje u Banja Luku 1. septembra.

"Tu nema nikakvih političkih razgovora. Neće biti teme ni Ustav, ni policija", kazao je Tihić.