Lagumdžija žestoko protiv
0

Tihić: Rekonstrukcija Federalne vlade zavisi od uspjeha VM

SRNA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da pitanje rekonstrukcije Vlade Federacije BiH (FBiH) ne treba otvarati prije nego što se vidi kako će funkcionisati novo Vijeće ministara, ali i nove kantonalne vlasti u Federaciji BiH.

"Ako odnosi između dva HDZ-a s jedne strane i SDP-a i SDA s druge strane budu dobri, to će biti ozbiljan razlog za razmišljanje o tome. Treba to jednostavno prepustiti vremenu", rekao je Tihić.

Tihić je naveo da se rekonstrukciji Vlade Federacije BiH žestoko protivi predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, dok lider HDZ-a Dragan Čović u posljednjim susretima stranaka to pitanje nije spominjao.

"Bilo je određenih varnica između mene i Lagumdžije upravo o  tome", dodao je Tihić. Trenutni odnos dva bloka HDZ-a sa bošnjačkim strankama Tihić smatra prolaznom fazom i posljedicom činjenice da dva HDZ-a nisu u vlasti u Federaciji.

"To, međutim, treba vratiti natrag u normalne okvire. O tome sam razgovarao sa Čovićem i dugoročno dogovorio kako prevazići takvo stanje", naveo je Tihić  za "Večernji list", izdanje za BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko  privremeno je  28. marta  suspendovao odluke CIK-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

CIK BiH prethodno je donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za formiranje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih 10 kantona u skladu sa zakonom.