BiH
0

Tihić razgovarao sa predstavnicima NATO-a

FENA
Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, te predstavnici kabineta predsjedavajućeg Ive Mire Jovića i člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca primili su danas u Sarajevu delegaciju Političkog komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a, predvođenu Karlom Lamersom.

Razgovaralo se o reformi odbrane i policijskih struktura u BiH, kao garantima priključenja BiH u evroatlantske integracije.

Parlamentarna skupština NATO-a uskoro će imati jesenje zasjedanje na kojem će se podnijeti izvještaj i o BiH zemljama članicama NATO-a i onima na putu u NATO, rekao je Karl Lamers.

  • Za BiH članstvo u NATO-u je strateški interes, ali smatram da BiH ne može biti član ukoliko se ne uhapse ratni zločinci. To je pitanje budućnosti BiH, rekao je ovom prilikom član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Razgovaralo se i o prioritetima u borbi protiv terorizma u svijetu. Šef delegacije Karl Lamers naveo je da se Politički komitet Parlamentarne skupštine NATO-a bavi istraživanjem mogućnosti jačanja postojećih i izgradnje novih partnerstava, ne samo u evroatlantskim integracijama već i šire.

Također se insistira na većoj bilateralnoj i multilateralnoj saradnji kako bi se mogli suočiti s novim izazovima u svijetu, a tiču se borbe protiv terorizma.

Rukovodstvo delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a iskazalo je podršku i ponudilo pomoć BiH na putu u evroatlantske integracije.