{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić razgovarao s Inzkom, Mooreom i Moonom

F
25.1.2012. u 16:25
0
3
Tihić razgovarao s Inzkom, Mooreom i Moonom
0
Tihić razgovarao s Inzkom, Mooreom i Moonom
Predsjednik SDA Sulejman Tihić sastao se danas s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i njegovim prvim zamjenikom Roderickom Mooreom, te ambasadorom SAD-a u našoj zemlji Patrickom Moonom.
Teme razgovora bile su implementacija Sporazuma lidera šest političkih stranaka od 28. decembra 2011. godine i neophodnost ubrzanog nastavka evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Analizirana je dinamika formiranja Vijeća ministara BiH, rješavanje nastalih nedoumica u vezi s usvajanjem budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, te je izraženo obostrano zadovoljstvo intenziviranjem napora na ispunjavanju preostalih uvjeta za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što je temelj za podnošenje aplikacije za kandidatski status.

Razmijenjena su mišljenja u vezi s provođenjem odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara i lokalnim izborima u Srebrenici.

Predsjednik SDA iskazao je zabrinutost zbog permanentnog insistiranja na izmjenama i dopunama zakona o unutarnjim poslovima s ciljem da se policija stavi pod punu političku kontrolu.

Ukoliko ovakve izmjene budu usvojene, to bi značilo odustajanje od svih dosadašnjih reformi te uspostavu političke kontrole u imenovanju i razrješenju policijskih dužnosnika, što znači i politički nadzor nad ukupnim operativnim radom policije, rečeno je tokom ovih razgovora.

Izražena je velika zabrinutost zbog činjenice da je Vlada Federacije BiH prvi put u ovom mandatu pokazala nemogućnost postizanja konsenzusa u prijedlogu jednog tako važnog zakona kao što je Zakon o unutarnjim poslovima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: