|

Tihić razgovarao s Di Carlo i Englishem

Tihić razgovarao s Di Carlo i Englishem
0
F
FENA
1.11.2007. u 14:41
0
komentara
0

dijeljenja
Tihić razgovarao s Di Carlo i Englishem
Predsjednik SDA Sulejman Tihić sastao se sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu Rosemary Di Carlo i ambasadorom SAD-a u BiH Johnom Englishem, s kojima je razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH u kontekstu odluka visokog predstavnika i Deklaracije Vijeća za implementaciju mira.
Iskazana je obostrana zabrinutost razvojem događaja nakon neusvajanja aprilskog paketa amandmana na Ustav BiH, posebno neuspjeha postizanja dogovora o reformi policijskih struktura u našoj zemlji.

Osim radikalizacije prilika, time je zaustavljen reformski i proces približavanja BiH Evropskoj uniji i evroatlantskim strukturama.

Ovom prilikom, Tihić je potvrdio da SDA i on u cijelosti podržavaju visokog predstavnika i njegove odluke te Deklaraciju Vijeća za implementaciju mira.

- Iznimno je važno osigurati dosljednu provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, jer to do sada nije bio slučaj. Nužno je što prije izvršiti izmjene Ustava. Dok to ne uradimo, visoki predstavnik s bonskim ovlastima još je potreban BiH, jer prema postojećim ustavnim rješenjima sistem drukčije ne može funkcionirati, kazao je, između ostalog, predsjednik SDA.

Di Carlo i English dali su podršku Mostarskoj deklaraciji, posebno naglašavajući da je neophodno ovaj dokument urgentno pretočiti u zakone i druge potrebne akte da bi procesi mogli krenuti dalje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.