SDA
0

Tihić primio nove članove stranke

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić primio je danas u Sarajevu grupu od oko 150 novih članova Stranke, uglavnom mladih ljudi.

Čestitajući im i zahvaljujući što su postali članovi SDA, kazao je da predstoji kampanja za lokalne izbore, te kako očekuje da će se i oni uključiti u izbornu kampanju.

On je izrazio očekivanje da će SDA ponoviti izborni rezultat iz 2004. godine i da će taj rezultat poboljšati, kao i da će osim dosadašnje 34 načelničke pozicije, osvojiti još pet-šest načelničkih mjesta, te da će imati ovoliko članova vijeća ili nešto više.

Dodao je da se SDA zalaže za razvijanje bh. identiteta, a što znači pripadnosti državi BiH.

To ne znači, kazao je on, negiranje nacije - ni Bošnjaka, ni Srba ni Hrvata nego razvijanje onoga što je zajedničko.

„Zalažemo se za evropski put, za članstvo BiH u euroatlanskim integracijama. Ali isto tako, članstvo u euroatlanskim integracijama uz zadržavanje tradicionalnih vrijednosti bh. identiteta. SDA zalaže se za građansko društvo, za vladavinu prava. Smatramo da je veoma važno boriti se za državu BiH, boreći se za državu BiH mi se borimo i za sva druga i etnička i vjerska i ljudska prava i slobode“, kazao je Tihić.

Također smatramo važnim, dodao je on, raditi na izgradnji povjerenja među narodima, a za izgradnju povjerenja veoma je važno utvrđivanje istine o proteklom karakteru rata u BiH i odgovornosti za ratne zločine.

On je nove članove ukratko informirao i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, napominjući da je ona dosta složena, te da su zaustavljeni određeni reformski procesi, posebno nakon pada „aprilskog paketa“ ustavnih amandmana koji je, prema njegovim riječima, bio vrlo dobar paket.

Dodao je također da se BiH mora ponovo vratiti na ono što je jedino moguće, a to je politika kompromisa, politika dogovora, politika tolerancije, suživota kakva je jedino moguća i realna u BiH.