BiH
0

Tihić primio Nasera Orića

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić primio je danas u Sarajevu Nasera Orića, komandanta odbrane Srebrenice, saopćeno je iz Tihićevog kabineta.

Tihić je Oriću i njegovoj porodici čestitao na dostojanstvenom držanju tokom sudskog procesa u Hagu, istaknuvši da je pravda nekad spora, ali dostižna, te da istina uvijek pobijedi.

"Drago mi je da si ponovno sa nama ovdje, u Bosni i Hercegovini. Majke, sestre, supruge i rodbina ubijenih Srebreničana u tebi vide personifikaciju svojih najmilijih za kojima još uvijek svi tragamo. Ovo nije samo vraćanje njihove vjere u pravdu, već i nada da će saznati istinu o svojim nestalim i dostojanstveno ih pokopati", kazao je Tihić.

Tokom dužeg razgovora, Orić je zhavalio predsjedavajućem bh. Predsjedništva na podršci tokom procesa.

"Hvala Vam što ste me posjetili u Haškom pritvoru i savjetovali mi da se nemam čega bojati ako govorim istinu. Branio sam domovinu i svoj narod od uništenja, na Sudu sam govorio i dokazao istinu", kazao je Orić.

On je također istaknuo "da je ovo pobjeda preživjelih Srebreničana, Podrinja, naše domovine Bosne i Hercegovine i svih nas, bh. patriota koji smo je branili i odbranili od agresije.

Haški tribunal je još jednom dokazao da je nad Bošnjacima Srebrenice počinjen genocid, i to kontinuirano, od 1992. do 1995. godine", navodi se u saopćenju.

Sastanku su prisustvovali savjetnici predsjedavajućeg bh. Predsjedništva i suborci Nasera Orića – Šefket Hafizović, potpredsjednik Narodne skupštine RS i Sadik Ahmetović, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.