BiH
0

Tihić preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

NINA/Sarajevo-X
Dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH danas je u Sarajevu preuzeo Sulejman Tihić.

Od dosadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića dužnost novog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je preuzeo član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Sulejman Tihić, koji će tu dužnost obnašati idućih osam mjeseci.

"U predstojećem razdoblju očekuju se značajne vanjskopolitičke aktivnosti naše zemlje. Pored upravo održane Međunarodne konferencije o investiranju, BiH će biti domaćin još dva važna međunarodna skupa. Od 21. do 24. aprila bit će održan sastanak šefova država vlada zemalja jugoistočne Evrope. Poslije, 23. jula održava se ceremonija završetka radova na obnovi Starog mosta i stare gradske jezgre u Mostaru. Ovim skupovima prisustvovat će veliki broj državnika iz cijelog svijeta, što će pružiti mogućnost i za brojne susreta, razgovore i dogovore. Moramo iskoristi tu priliku za afirmaciju BiH i osiguranje podrške ekonomskog oporavka i razvoja." - kazao je Tihić prilikom preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg bh. Predsjedništva.

On je izrazio uvjerenje kako će sredinom ove godine na summitu u Istanbulu BiH pristupiti Partnerstvu za mir za šta je potrebno usvojiti 46 zakona i formirati oko 20 institucija na državnoj razini.

"Zalagat ćemo se da mandat snaga EU-a bude sličan mandatu snaga SFOR-a. Izvjesno je da će NATO i dalje biti prisutan u BiH i to u formi stožera s jakim nadležnostima, što uključuje i hapšenje ratnih zločinaca, borbu protiv organiziranoga kriminala i terorizma, te pomoć u provedbi reformi sistema obrane. Ostajemo kod ponude SAD-a za uspostavu vojnih baza.", rekao je Tihić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini očekuje se niz bilateralnih susreta s ciljem jačanja regionalne saradnje, posebno s Hrvatskom i Srbijom i Crnom Gorom. U domeni ekonomije, u predstojećem razdoblju očekuje se okončanje procedure za donošenje odluka o gradnji koridora Vc, realiziranje dogovorenih aktivnosti, nova inostrana ulaganja, a nastavit će se i sadašnja monetarna politika u državi koju predvodi Centralna banka.

"Implementacijom reformi obrambenog sustava i formiranjem ministarstva obrane BiH prestat će rad Tajništva Stalnog povjerenstva za vojna pitanja. U proteklom razdoblju Tajništvo je odigralo važnu ulogu u procesu reformi. Časnici za vezu s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i u ovoj godini će raditi na suradnji sa Sudom i Tužiteljstvom, ali i institucijama BiH, u procesuiranju brojnih postupaka koji se vode pred Tribunalom", naglasio je Tihić preuzimajući ulogu 'prvog među jednakima' u tročlanom bh. Predsjedništvu.

Predajući dužnost, dosadašnji predsjedavajući Dragan Čović izrazio je uvjerenje kako će BiH u vrlo skoro vrijeme postati članica Partnerstva za mir i da će započeti pregovore o sporazumu za priključenje EU-u. Kako je rekao, u proteklih osam mjeseci, dok je bio na čelu Predsjedništva, BiH je ostvarila napredak u pogledu provedbe reformi i ispunjavanja uslova za pristupanje Partnerstvu za mir, WTO-u, te priprema pregovora o pristupanju EU-u.

"Utemeljenje ministarstva obrane BiH bio je jedan od najvažnijih uslova u ispunjavanju postavljenih međunarodnih obveza i mi smo u tome uspjeli. Međutim, smanjenje broja vojnika je vrlo bolan proces i meni je osobno žao što ga nismo riješili na povoljniji način za one koji napuštaju državnu službu. Nadamo se da upravo zbog prihvaćanja evropskih standarda u budućnosti više neće biti tako teških institucija.", kazao je Čović.

Iako se dosta toga postiglo, dodao je Ćović, stanje u zemlji nije zadovoljavajuće, misleći pri tome na životni standard stanovnika ove zemlje koji je među najnižim u Europi.