{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić predstavio izvještaj o radu stranke

F
26.5.2009. u 12:53
0
25
Tihić predstavio izvještaj o radu stranke
0
Tihić predstavio izvještaj o radu stranke
Foto: Arhiv
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je na Petom kongresu te stranke u Sarajevu podnio izvještaj o radu stranke između dva kongresa te predstavio Programsku deklaraciju.
Tihić je, između ostalog, kazao da su period 2005.-2009. godina obilježila dva izborna ciklusa i to opći izbori 2006. i lokalni 2008. godine.

Po njegovim riječima, u oba ciklusa SDA je zadržala vodeću poziciju, iako je na izborima za člana Predsjedništva BiH izabran njegov protukandidat.

U kontekstu generalne političke scene, Tihić je kazao da se ovaj period može podijeliti na dva dijela, period 2004.-2006. godina kada su provođene snažne reforme u poreznom, carinskom, sigurnosnom, odbrambenom sistemu.

„U tom periodu 2006. bio je postignut i vrlo dobar sporazum o prvoj fazi ustavne reforme kojim je država BiH bila jača i funkcionalnija. Išlo se u pravcu slabljenja institucija entiteta, jačanja države i bolje funkcionalnosti države. Nažalost, za usvajanje ovoga prijedloga nedostajala su dva glasa. Time nije srušen samo paket amandmana na Ustav već je srušena politika dogovora i kompromisa, politika korak po korak, ali stalno naprijed kakvu je vodio i zastupao naš rahmetli predsjednik Alija Izetbegović“, kazao je Tihić.

Nakon ubjedljive pobjede na lokalnim izborima smatrali smo, dodao je, obavezom da nakon više od dvije godine nacionalističke retorike, stagnacije i destrukcije njenih institucija ponovo pokrenemo procese dijaloga, dogovora i rezultat toga jeste Prudski proces u kojem BiH nije izgubila ništa, ali jeste dobila.

Podsjetio je da je iz prudskog procesa proisteklo rješavanje pravnog statusa Distrikta Brčko „koji je za Dejton bilo previše teško i delikatno, a sada je riješeno na najbolji mogući način zahvaljujući dogovoru i kompromisu“.

Svjesni smo, kazao je Tihić, da dogovorom, dijalogom, kompromisom s političkim predstavnicima drugih naroda i građana možemo i moramo rješavati probleme i otvorena pitanja.

Predstavljajući Programsku deklaraciju SDA 2009.-2013. kazao je da ona predstavlja kontinuitet politike SDA na njenom reformskom i evropskom putu.

„Još jednom u ovoj deklaraciji potvrđena je pozicija SDA kao bh. narodne stranke političkog centra otvorene za sve građane BiH koji prihvataju nezine političke ciljeve“, kazao je Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: