BiH
0

Tihić: Postoje problemi, ali nisu takvi da izazovu krizu funkcioniranja Vlade FBiH

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da u Federaciji BiH postoje određeni problemi.

“Federacija je sad uzela velike zahvate u reformama boračkog sistema. Također energetski sistem, imamo tu privatizaciju i odluke koje slijede nakon privatizacije. To su dosta složena, teška pitanja i pojavljuju se određene razlike u parlamentarnoj većini. Kad je u pitanju elektroenergetski sistem posebno to je došlo na neki način do izražaja, pa možda malo kad su u pitanju i neke druge oblasti“, kazao je Tihić.

Ali, dodao je on, to nije takvog karaktera da može izazvati krizu funkcioniranja Vlade FBiH.

„Vjerovatno ćemo uskoro opet imati jedan sastanak lidera političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u FBiH da pokušamo riješiti ta sporna pitanja“, kazao je Tihić odgovarajući na novinarsko pitanje da li je došlo do krize u Vladi FBiH.

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović je dodao da se vjerovatno misli na problem rješavanja zakona o demobiliziranim borcima, namicanju sredstava za to.

On je istaknuo da je to potrebno i za ljude demobilizirane iz Armije, a i za ljude demobilizirane u HVO-u.

„Ne vidimo zašto se tu pruža otpor da se ta stvar sistematski riješi, da ti ljudi dobiju tih svojih 160 KM. Ako mi možemo imati toliko za topli obrok, zaposeni, zašto oni ne mogu toliko imati za život. Ta stvar se mora riješiti i premijer Branković ima ideju kako da se ta stvar definitivno pozitivno riješi. Mislim da tu hrvatske stranke nipošto ne bi trebale praviti problem“, kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje da li je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDA bilo nesuglasica, posebno između Nedžada Brankovića i Mirsada Kebe, Tihić je odgovorio da nije bilo nikakvih sukoba.

„Čak je rasprava bila umjerena i za mnoge od nas koji su diskutovali tako okarakterisana. Javnost zna tri slučaja kadrovskih rješenja koja nisu bila usaglašena, koja nisu prošla određenu proceduru u stranci - od Telecoma, Terminala, Bh. servisa, ali to su samo tri rješenja koja su nama pomogla, na određeni način, da uvedemo više reda u kadrovskoj politici. Jučer smo zaključili da se moraju poštovati akta vođenja kadrovske politike, da se moraju konsultovati kantonalni, regionalni odbori, da naši predstavnici u izvršnoj vlasti moraju da poštuju tu proceduru, vodeći računa o zakonu i svemu onome što se traži kod donošenja takvih odluka“, kazao je Tihić.

Dodao je da nije bilo nikakve polemike, ni te lične između Kebe i Brankovića te da su i jedan i drugi imali kritički osvrt prema dosadašnjem toku kadrovske politike, s ciljem da se poprave ta rješenja i da se ubuduće ne dešavaju ovakvi slučajevi.