BiH
0

Tihić posjetio najveća gradilišta u Sarajevu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić danas je u pratnji predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Denisa Zvizdića posjetio novu mljekaru "Milkos" u Blažuju, Robotov Poslovni centar u izgradnji u Novom Sarajevu i novi Avazov biznis centar, čija je izgradnja također u toku, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Milkosov novi pogon u Blažuju je najmoderniji objekt u regionu, čije otvaranje se očekuje za mjesec dana, a koji će potpuno novom tehnologijom i automatizovanim mašinama proizvoditi 100.000 litara mlijeka na dan.

Investicioni iznosi od 10 miliona KM su osigurani iz vlastitih izvora i kreditnom linijom, a u Milkosu planiraju uskoro uposliti određen broj visokostručnih kadrova i plasirati na tržište nove proizvode i novi brend, sokove "bona".

O toku izgradnje i kapacitetima novog Robota u Sarajevu, predsjedavajućeg Tihića upoznala je Saima Hodžić, direktor Robota, koja je tom prilikom rekla da se radi o petospratnici s velikom garažom.

Objekt će biti završen do maja naredne godine, a vrijednost radova, bez opreme, iznosi 20,5 miliona KM.

Novi Avazov biznis centar Twist Tower, sa četrdeset spratova i visinom od 162 metra, bit će najviša zgrada na Balkanu i treća u Evropi. Izgradnja će trajati do augusta 2008., a predračun radova iznosi 100 miliona KM.

Tokom posjete najvećim gradilištima u Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva BiH je izrazio zadovoljstvo učinjenim i podržao napore kompanija u izgradnji i razvoju, kako Sarajeva, tako i čitave Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.