BiH
0

Tihić: Platforma sadrži načela budućeg ustavnog uređenja BiH

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je danas izjavio za Agenciju FENA kako očekuje da će u narednih desetak-petnaest dana biti usaglašena platforma o ustavnim promjenama koju pripremaju SDA i Stranka za BiH.

"Ona sadrži načela budućeg ustavnog uređenja BiH, kako mi vidimo BiH, kao jednu decentralizovanu državu multietničkih regija koje mogu da budu od četiri do sedam ili neki drugi broj, u kojoj ni jedan narod neće imati dominaciju, državu u kojoj će se poštovati najviša ljudska prava, slobode uz specifičnosti koje podrazumjeva BiH sa zaštitom kolektivnih, etničkih prava konstitutivnih naroda u BiH i nacionalnih manjina", kazao je Tihić.

Naš koncept, dodao je on, podrazumjeva da sva nametnuta rješenja, da li nametnuta silom ili raznim međunarodnim sporazumima, stavimo po strani – od RS-a, Federacije, Dejtonskog ustava, Distrikta i svega drugoga.

"To znači da nametnuta rješenja, da li silom ili međunarodnim sporazumima, stavimo na stranu i da onda bh. političari, izabrani predstavnici, dogovaraju o Ustavu koji će biti po mjeri svih naroda i građana", precizirao je Tihić.

Kada se SDA i Stranka za BiH usaglase, platformu će ponuditi i drugim političkim strankama, da osiguraju što širi konsenzus za podršku platformi.

"Spremni smo, ukoliko bude ozbiljnih primjedbi da platformu i korigujemo, izmjenimo, normalno ukoliko se bude slagalo s osnovnim principima, tako da osiguramo širu podršku za takvo viđenje ustavnog uređenja BiH. To je naše viđenje koje treba da se ponudi drugima i da se raspravlja", kazao je Tihić dodajući da se Ustav može mijenjati po onoj proceduri kako je to predviđeno u postojećem Ustavu.

Na pitanje kada očekuje da će biti aktuelizirani razgovori o ustavnim promjenama, Tihić je kazao da je sada prioritet reforma policije, te da bi se nakon toga moglo razgovarati i o Ustavu.