{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić: Očekujemo da će BiH do kraja godine biti u Partnerstvu za mir

F
FENA
19.5.2006. u 15:00
0
0
Tihić: Očekujemo da će BiH do kraja godine biti u Partnerstvu za mir
0
Tihić: Očekujemo da će BiH do kraja godine biti u Partnerstvu za mir
Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja godine biti primljena u Partnerstvo za mir, a 2008. biti pozvana da pristupi NATO-u. Naravno, to podrazumijeva bezuvjetnu suradnju s Haškim tribunalom, uključujući hapšenje preostalih šest ratnih zločinaca s haške liste, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u obraćanju učesnicima 13. samita šefova država centralne Evrope u Varni u Bugarskoj.
Tihić je naglasio da BiH, bez obzira na tešku prošlost, gleda u budućnost, što je potkrijepio tvrdnjom da mir uspostavljen prije deset godina nikada nije narušen. Spomenuo je povratak oko milion ili 50 posto prognanih i izbjeglih, obnovu multietničke strukture zemlje i gradnju jedinstva različitosti, gradnju države u kojoj će biti ravnopravni Bošnjaci, Srbi, Hrvati i svi drugi narodi i građani. Na tom putu se, kazao je, prave kompromisi, jer BiH može opstati samo ako je po mjeri svih svojih naroda i građana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da su neistinite tvrdnje kako je u BiH bio vjerski rat, baziran na stoljetnoj netrpeljivosti i nemogućnosti suživota različitih religija i kultura!

,,Riječ je o sukobu dvaju poimanja načina života i organizacije društva. Jednog, baziranog na dominaciji, totalitarizmu, netoleranciji i negiranju svega što je drukčije, i drugog, koji propovijeda jednakost svih ljudi, toleranciju, multietničko i multikonfesionalno društvo, gdje različitosti predstavljaju bogatstvo i prednost. Na taj način, Bosna i Hercegovina je i živi dokaz potpune besmilenosti teorija o tzv. neminovnosti sukoba civilizacija", Tihićeve su riječi u Varni.

On je spomenuo i započete pregovore BiH s EU za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te očekivanja da će taj dokument biti potpisan krajem ove ili početkom naredne godine. Kazao je i o provedbi sveobuhvatne reforme odbrambenog sistema zbog prilagođavanja standardima NATO-a. Dodao je da BiH nije samo primalac već i davalac vojne pomoći te da njene vojne i policijske jedinice sudjeluju u međunarodnim mirovnim misijama u Iraku, Liberiji, Siera Leoneu, Kongu, Eritreji itd.

Govoreći o BiH, Tihić je spomenuo i započeti proces ustavnih reformi te postignuti politički sporazum o modalitetima prve faze promjena bh. ustava.

Učesnicima 13. samita šefova drava CE Tihić je iznio i stav Bosne i Hercegovine o dva pitanja s kojima će se suočiti ovaj region. Riječ je o referendumu o nezavisnosti Crne Gore i rješavanju statusa Kosova. U vezi s tim, izrazio je zadovoljstvo Bosne i Hercegovine zbog činjenice da su Srbija i Crna Gora pronašle kompromis o modalitetima održavanja referenduma, u skladu sa zahtjevima EU. Izrazio je uvjerenje da će obje strane u potpunosti ispoštovati rezultat referenduma, kakav god bio. Ipak, BiH ima stav da je pitanje Kosova mnogo delikatnije. Njegovom rješavanju, kazao je Tihić, treba pristupiti veoma oprezno.

,,Bosna i Hercegovina smatra da se rješenje statusa Kosova može postići samo pregovorima, kompromisom Beograda i Prištine, u skladu s principima Kontakt-grupe. Energično odbacujemo bilo kakvo povezivanje pitanja Kosova sa situacijom u Bosni i Hercegovini i smatramo da bi to imalo katastrofalne posljedice po mir i stabilnost u regionu", Tihićeve su riječi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglaiso je i to da je napredak koji su ostvarile zemlje ovog regiona u proteklom periodu u velikoj mjeri postignut zahvaljujući perspektivi članstva u Evropskoj uniji, koja je, kazao je, postala još konkretnija prije dvije godine kada su još pet zemalja centralne Evrope postale punopravne članice EU.

,,Mislim da ćete se složiti da je upravo konkretna perspektiva članstva u Evropskoj uniji bila glavna pokretačka snaga čitavog niza veoma delikatnih reformi realiziranih u našim zemljama u proteklom periodu", kazao je. Nadalje, Tihić je izrazio razumijevanje u vezi s određenim unutarnjim problemima ,,koje u ovom trenutku imaju neke od članica EU", ali je konstatirao da bi zaustavljanje procesa proširenja EU bila velika greška, koja bi dovela do nove podjele ovog kontinenta.

,,Smatramo da je izuzetno važno da jedna od glavnih poruka s današnjeg 13. samita zemalja centralne Evrope bude isticanje neophodnosti nastavka historijskog procesa proširenja EU. Takva poruka tim prije je značajnija što su među učesnicima današnjeg samita kako zemlje punopravne članice i osnivači EU tako i zemlje koje su na putu približavanja Evropskoj uniji. Bilo bi značajno da naš samit uputi i poruku o potrebi liberalizacije, odnosno ukidanja viznog režima, što je prirodan korak na putu prema EU, a takve poruke bile bi i najbolji odgovor na temu današnjeg samita – sadašnjost i budućnost Evrope", kazao je Tihić, čestitajući Bugarskoj ulazak u EU.

Na Samitu su učesnici i predsjednici država Albanije, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i predstavnici EU.

Predsjedavajući Tihić je tokom Samita imao bilateralne susrete s predsjednicima: Poljske - Lechom Kaczynskiem, Slovenije - Janezom Drnovšekom, te Hrvatske - Stjepanom Mesićem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: