BiH
0

Tihić: Obnovom Mosta pobjedio zajednički život i tolerancija

NINA
Pripreme za ceremoniju otvaranja Starog mosta teku u najboljem redu, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Mostaru, kojom je predsjedavao Sulejman Tihić, predsjednik Koordinacijskog odbora za svečano otvaranje Starog mosta.

Samu ceremoniju ocijenio je kao priznanje i potporu Bosni i Hercegovini. ''Mi danas slavimo pobjedu dobra i mira, obnovom Starog mosta i stare jezgre grada pobijedila je BiH, pobijedio je zajednički život i tolerancija'', kazao je Tihić.

Govoreći o sredstvima od oko 3,5 miliona KM koja je država osigurala za ovu manifestaciju, gradonačelnik i dogradonačelnik Mostara Hamdija Jahić i Ljubo Bešlić su kazali da nisu zadovoljni ovom svotom, ali su se morali prilagoditi cjelokupnoj situaciji u BiH.

Grad Mostar je za sam ovu manifestaciju izdvojio 2,5 miliona KM, s tim da je grad ova sredstava uložio u infrastrukturu grada, a država i entiteti za dio infrastrukture i za samu manifestaciju.

Gradonačelnik Bešlić je na današnjoj konferenciji odbacio navode da je za jedan američki časopis izjavio da će se hrvatski dužnosnici povući sa svečanosti ako ih neko bude htio učiniti odgovornima za rušenje mosta. Bešlić je kazao da većina Hrvata u Mostaru smatra Stari most svojim i da je u izjavi za američki list kazao da ne želi dopustiti bilo kome da optužuje hrvatski narod za rušenje Starog mosta, te da je spreman pomoći da se otkriju pravi počinitelji, a posebno namjeru s kojom se to učinilo.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome očekuje li na sutrašnjoj ceremoniji izvinjenje premijera Vlade Republike Hrvatske Ive Sanadera, za razaranje BiH, kao što su pisali neki mediji, Tihić je kazao da ne očekuje nikakve izjave u tom kontekstu jer je Republika Hrvatska svojim aktivnostima i pomoći pri obnovi Stare jezgre grada jasno dala svoj stav o ovom pitanju.

Na sutrašnju manifestaciju je, prema riječima Tihića, najavljen dolazak 50 delegacija, pet predsjednika država, dva premijera, jedan predsjednik parlamenta, pet ministara vanjskih poslova, nekoliko članova kraljevske porodice te brojnih predstavnika međunarodnih organizacija.