{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić: Nisam u cjelosti zadovoljan ovom odlukom

F
26.2.2007. u 15:27
0
0
Tihić: Nisam u cjelosti zadovoljan ovom odlukom
0
Tihić: Nisam u cjelosti zadovoljan ovom odlukom
Predsjednik SDA i bivši član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, koji je danas u Hagu prisustvovao objavljivanju presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, izjavio je za Agenciju Fena kako nije u cjelosti zadovoljan ovom odlukom.
Međutim, ipak, dodao je on, Sud je utvrdio da je u BiH počinjen genocid, da su počinjeni masovni zločini, da su za to odgovorne vlasti Republike Srpske, da su tim vlastima pomagali Jugoslavija u vojnom, finansijskom i logističkom smislu.

„Zadovoljan sam ipak činjenicom da je Jugoslavija, odnosno tužena strana, proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju genocida jer nisu spriječili, a mogli su spriječiti, zaustaviti ili umanjiti genocid u Srebrenici. Odgovorni su što nisu kaznili počinioce, odgovorni su što nisu surađivali sa Haškim tribunalom i odgovorni su što nisu postupili po privremenoj mjeri toga suda kojom je jasno rečeno da moraju učiniti sve kako bi zaustavili genocid u BiH, privremenoj mjeri od 13.9.'93. godine“, kazao je Tihić.

Nisma zadovoljan, istaknuo je on, što nije utvrđeno da je Jugoslavija izvršilac i što je direktno odgovorna za ovaj genocid.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: